Ανακάλυψη κυκλωμάτων εγκεφάλου στα συναισθήματα
Νευροεπιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν εγκεφαλικό δρόμο, ο οποίος αποτελεί θεμέλιο λίθο για συναισθηματικές συμπεριφορές. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπίστολ δημοσίευσε στο παγκόσμιο περιοδικό της Φυσιολογίας ότι ανίχνευσε ένα κανάλι με νευρικές διασυνδέσεις, το οποίο συνδέει κεντρικά κυκλώματα στο νωτιαίο μυελό, προκαλώντας το σώμα να παγώνει όταν αντιμετωπίζει το φόβο. Η κατανόηση για το πως αυτοί οι κεντρικοί νευρικοί οδοί δουλεύουν, είναι ένα θεμελιώδες βήμα μπροστά για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για συναισθηματικές διαταραχές όπως ανησυχία, πανικός και φοβίες.
Μια σημαντική εγκεφαλική περιοχή υπεύθυνη για το πώς οι άνθρωποι και τα ζώα ανταποκρίνονται στον κίνδυνο είναι γνωστή ως PAG (periaqueductal grey) και μπορεί να πυροδοτήσει απόκριση όπως το πάγωμα, ο υψηλός καρδιακός ρυθμός, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η επιθυμία για «πτήση ή μάχη». Η τελευταία αυτή έρευνα έχει ανακαλύψει μια εγκεφαλική οδό που διαφαίνεται να υπάρχει στην παρεγκεφαλίδα και ονομάζεται πυραμίδα. Η έρευνα δείχνει ότι η πυραμίδα συμμετέχει στην δημιουργία της παγωμένης συμπεριφοράς όταν τα κεντρικά δίκτυα της επιβίωσης ενεργοποιούνται κατά την διάρκεια έμφυτων και προσαρμοζόμενων απειλητικών καταστάσεων.
Για αυτό η πυραμίδα μπορεί να εξυπηρετήσει σαν ένα σημείο σύγκλισης για διαφορετικά δίκτυα επιβίωσης με σκοπό την αντίδραση σε συναισθηματικές καταστάσεις. Η Δρ. Στέλλα Κουτσίκου, επικεφαλής ερευνήτρια του τμήματος της Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ επισήμανε, ‘υπάρχει γενική παραδοχή ότι κατανοώντας τα νευρικά δίκτυα που αποτελούν θεμέλιο λίθο για την συμπεριφορά του φόβου είναι ένα θεμελιώδες βήμα μπροστά για ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών που σχετίζονται με συναισθηματικές διαταραχές’.
Ο καθηγητής Bridget Lumb, καθηγητής των συστημάτων της Νευροεπιστήμης πρόσθεσε ‘Η δουλειά μας παρουσιάζει μια πρωτότυπη ιδέα ότι η παρεγκεφαλίδα είναι ένα υποσχόμενο σημείο για θεραπευτικές στρατηγικές για να διαχειριστεί δυσλειτουργία συναισθηματικών καταστάσεων όπως καταστάσεις πανικού και φόβου’. Οι ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα ήταν όλα τα μέλη της Νευροεπιστήμης από το Μπρίστολ.
Ο καθηγητής Richard Apps είπε ‘Αυτό είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για το πώς η Νευροεπιστήμη του Μπίστολ φέρνει με την εμπειρία της νέες εξελίξεις και νέες καινοτομίες για την εγκεφαλική λειτουργία’.
ΠΗΓΗ: Stella Koutsikou, Jonathan J. Crook, Emma V. Earl, J. Lianne Leith, Thomas C. Watson, Bridget M. Lumb, Richard Apps. Neural substrates underlying fear-evoked freezing: the periaqueductal grey – cerebellar link. The Journal of Physiology, 2014;DOI: 10.1113/jphysiol.2013.268714.