Το ανοσοποιητικό σύστημα εξυπηρετεί μια πολύ σημαντική λειτουργία, όμως  μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική φλεγμονή με  παραγωγή «πρωτεΐνες συναγερμού» (ιντερλευκίνες), οι οποίες ενισχύουν την άμυνά  ενεργοποιώντας διαφορετικά στοιχεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η IL-37  έχει μια απροσδόκητη λειτουργία ως μόριο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό, καθώς προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι η IL-37 εξυπηρετούσε. ως «διακόπτης απενεργοποίησης» για το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την IL-37  [οικογένειας IL-1] εργασίες έχουν δείξει ότι καταστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών. Η IL-37 ενεργοποιείται από την κασπάση-1 και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση μέσω δέσμευσης  με τον IL-18R [IL-37 και η IL-36  έχουν δομική ομολογία].

Πρόσφατα όμως αποκαλύφθηκε  ότι μπορεί να διασπαστεί από ελαστάση  και καθεψίνη των ουδετερόφιλων δημιουργώντας μια δραστική μορφή που εμφανίζει απροσδόκητη ισχυρή προφλεγμονώδη δράση στα κερατινοκύτταρα. Η εργασία δείχνει ότι η πρωτεΐνη συνδέεται με έναν υποδοχέα ιντερλευκίνης στο δέρμα που είναι γνωστό ότι παίζει βασικό ρόλο στην ψωρίαση. Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες  αναφέρουν τώρα ότι η IL-37 εμφανίζει απροσδόκητη ισχυρή προφλεγμονώδη δράση. Το γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ιντερλευκίνες που συνδέονται με τον ίδιο υποδοχέα [IL-36R] μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτός εξυπηρετεί σημαντική λειτουργία φρουρού στο δέρμα που αντιπροσωπεύει την πρώτη γραμμή άμυνας στο ανοσοποιητικό  σύστημα.

Ως εκ τούτου, η IL-37 [όπως και άλλες πρωτεΐνες συναγερμού του ανοσοποιητικού] μπορεί να έχουν εξελιχθεί  ώστε το σώμα να ανιχνεύει διαφορετικούς τύπους λοίμωξης  και να ενεργοποιεί   διαφορετικά ένζυμα για κάθε μολυσματικό παράγοντα.

ΠΗΓΗ: Science Immunology  Dec.2022