Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Παίζει ρόλο στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μνήμη, τον έλεγχο των μυών και τη διάθεση. Αυτή η συλλογική εργασία, εξετάζει τις μοριακές διαδικασίες γήρανσης σε επίπεδο συστημάτων, προσθέτει στο σύνολο των στοιχείων που παράγονται γύρω από τη σημασία της διατροφικής χολίνης στην υγιή γήρανση.Βρέθηκε ότι πολλά όργανα, των οποίων η δυσλειτουργία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, επηρεάστηκαν αρνητικά από μια δίαιτα με έλλειψη χολίνης.
Η χολίνη βοηθά επίσης στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.Η χολίνη, μια κρίσιμη θρεπτική ουσία που παράγεται στο συκώτι και υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το μπρόκολο, τα φασόλια, το κρέας και τα πουλερικά, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Η έλλειψη επαρκούς χολίνης συνδέεται επίσης με βαθιές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ [AD] για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.Αυτές περιλαμβάνουν παθολογίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη δύο κλασικών χαρακτηριστικών της νόσου, τις αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες συσσωματώνονται στους μεσοκυττάριους χώρους μεταξύ των νευρώνων, και τα tau tangles, που συμπυκνώνονται μέσα στα σώματα των νευρώνων.Η χολίνη είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τηνυγεία του εγκεφάλου και του σώματος. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ανεπαρκής χολίνη μπορεί να οδηγήσει σε παθολογίες στην καρδιά και το ήπαρ και σχετίζεται με την ανάπτυξη δύο χαρακτηριστικών της νόσου του Αλτσχάιμερ.Η νέα έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα , περιγράφει παθολογίες σε φυσιολογικά ποντίκια που στερούνται διατροφικής χολίνης καθώς και σε διαγονιδιακά ποντίκια με έλλειψη χολίνης, τα οποία ήδη εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο. Και στις δύο περιπτώσεις, η διατροφική ανεπάρκεια χολίνης έχει ως αποτέλεσμα ηπατική βλάβη, μεγέθυνση της καρδιάς και νευρολογικές αλλοιώσεις στα ποντίκια AD που συνήθως συνοδεύουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ[AD], συμπεριλαμβανομένων αυξημένων επιπέδων αμυλοειδούς-βήτα πρωτεΐνης που σχηματίζει πλάκα και συνδεδεμένων με ασθένεια αλλοιώσεων στην πρωτεΐνη tau.
Περαιτέρω, η μελέτη δείχνει ότι η ανεπάρκεια χολίνης στα ποντίκια προκαλεί σημαντική αύξηση βάρους και αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης (που συνδέονται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης) και ελλείμματα στις κινητικές δεξιότητες.Στην περίπτωση των ανθρώπων, υπάρχει διπλό πρόβλημα. Πρώτον,δεν φθάνουν στην επαρκή ημερήσια πρόσληψη χολίνης,και δεύτερον, υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία που δείχνει ότι οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες δεν είναι βέλτιστες για λειτουργίες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.Η επαρκής χολίνη στη διατροφή μειώνει τα επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη , το οποίο έχει αναγνωριστεί ως νευροτοξίνη που συμβάλλει στον νευροεκφυλισμό και είναι σημαντικό για τη διαμεσολάβηση λειτουργιών όπως η μάθηση και η μνήμη, μέσω της παραγωγής ακετυλοχολίνης.Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της χολίνης θα πρέπει να ενθαρρύνει όλους τους ενήλικες να εξασφαλίσουν τη σωστή πρόσληψη χολίνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ακολουθούν φυτικές δίαιτες, οι οποίες μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσική χολίνη, δεδομένου ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη είναι τα αυγά, τα κρέατα και τα πουλερικά.Τροφές με βάση τα φυτά, πλούσιες σε χολίνη, όπως η σόγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών ,μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της χολίνης σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, τα φθηνά, χωρίς ιατρική συνταγή συμπληρώματα χολίνης ενθαρρύνονται για να διασφαλίσουν την υγεία σε όλο το σύστημα και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις του νευροεκφυλισμού.Η χολίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μνήμη, τον έλεγχο των μυών και τη διάθεση.Η χολίνη χτίζει επίσης τις κυτταρικές μεμβράνες και βοηθά στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.Οι καθιερωμένες συστάσεις που διατυπώθηκαν από το Ινστιτούτο Ιατρικής βασίστηκαν σε στοιχεία που αποτρέπουν τη λιπώδη νόσο του ήπατος.Νέες γραμμές αποδεικτικών στοιχείων υποδηλώνουν ότι η καθιερωμένη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη διατροφικής χολίνης για ενήλικες γυναίκες (425 mg/ημέρα) και ενήλικες άνδρες (550 mg/ημέρα) μπορεί να μην είναι η βέλτιστη για τη σωστή υγεία και γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Στη νόσο του Αλτσχάιμερ[ AD],η συσσώρευση κολλωδών πρωτεϊνικών θραυσμάτων έξω από τους νευρώνες, (πλάκες αμυλοειδούς-β) και η συσσώρευση μιας ανώμαλης μορφής της πρωτεΐνης tau μέσα στα σώματα των νευρώνων είναι αναγνωρισμένες ενδείξεις της νόσου[νευροεκφυλισμός,βλάβη και καταστροφή των νευρώνων].Οι πλάκες βλάπτουν τις επικοινωνίες κυττάρου-κύτταρο, ενώ τα μπερδέματα εμποδίζουν τη μεταφορά ζωτικών θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία και επιβίωση των κυττάρων.Η νέα μελέτη υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της χαμηλής διατροφικής χολίνης στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα σε ποντίκια.Η χαμηλή χολίνη στη διατροφή σχετίζεται με την παχυσαρκία, την παθολογία του ήπατος και τη μεγαλοκαρδία.. Η ανεπάρκεια χολίνης αποδείχθηκε επίσης ότι συσχετίζεται με παθολογίες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ[AD] και τα ποντίκια χαμηλής περιεκτικότητας σε χολίνη είχαν κακή απόδοση σε τεστ κινητικών δεξιοτήτων.
Εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς-βήτα και τα νευροϊνιδιακά μπερδέματα, η ασθένεια προκαλεί κυτταρικό θάνατο στον εγκέφαλο και αυξάνει τη γνωστική εξασθένηση. Η τρέχουσα εργασία βρήκε επίσης απορύθμιση των πρωτεϊνών στον ιππόκαμπο, μια βασική δομή που επηρεάζεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Τόσο τα φυσιολογικά όσο και τα ποντίκια για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.παρουσίασαν απορρυθμισμένες πρωτεΐνες στον ιππόκαμπο με δίαιτα με έλλειψη χολίνης, με το μοντέλο AD να παρουσιάζει σοβαρές επιδράσεις.Τη στιγμή που η ασθένεια προκαλεί παρατηρήσιμα συμπτώματα, καταστρέφει αθόρυβα τον εγκέφαλο για 20 χρόνια ή περισσότερο.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ[AD], από τη γενετική προδιάθεση μέχρι την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις περιβαλλοντικές επιρροές.Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, τα θηλυκά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει τη διατροφή ως σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. τα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε χολίνη, οι απόγονοί τους εμφάνισαν βελτιώσεις στη χωρική μνήμη, σε σύγκριση με ένα κανονικό σχήμα χολίνης στη μήτρα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα του συμπληρώματος χολίνης είναι ότι προστατεύουν όχι μόνο τα ποντίκια που λαμβάνουν συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια κύησης και γαλουχίας, αλλά και τους μετέπειτα απογόνους.Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι η χολίνη που χορηγήθηκε σε θηλυκά ποντίκια καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής απέδωσε βελτιώσεις στη χωρική μνήμη, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν κανονικό σχήμα χολίνης.
Στη νέα μελέτη σε διαγονιδιακα ποντικια που εμφάνιζαν συμπτώματα Αλτσχάιμερ[AD], εκείνα που εκτέθηκαν σε δίαιτα ανεπαρκούς χολίνης εμφάνισαν αύξηση βάρους και δυσμενείς επιπτώσεις στο μεταβολισμό τους,ενώ παρατηρήθηκε βλάβη στο ήπαρ και διεύρυνση της καρδιάς. Ανιχνεύθηκαν αυξημένες διαλυτές, ολιγομερείς και αδιάλυτες αμυλοειδείς-βήτα πρωτεΐνες καθώς και τροποποιήσεις στην πρωτεΐνη ταυ χαρακτηριστικές εκείνων που οδηγούν σε νευροϊνιδιακά μπερδέματα στον εγκέφαλο.Επιπλέον, τα ποντίκια με έλλειψη χολίνης είχαν κακή απόδοση σε μια δοκιμή κινητικών δεξιοτήτων, σε σύγκριση με ποντίκια που έλαβαν επαρκή χολίνη στη διατροφή τουςΗ μελέτη περιελάμβανε επίσης μια λεπτομερή εξερεύνηση πρωτεϊνών στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται έντονα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και πρωτεϊνών που ανιχνεύονται στο αίμα. Η διατροφική ανεπάρκεια χολίνης άλλαξε σημαντικά δίκτυα του ιππόκαμπου. Αυτές οι παθολογίες περιλαμβάνουν διαταραχή των μονοπατιών που σχετίζονται με τη λειτουργία των μικροσωληνίσκων και τη ρύθμιση της μετασυναπτικής μεμβράνης – και τα δύο απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Στο αίμα, οι πρωτεΐνες που παράγονται στο ήπαρ που παίζουν ρόλο στη μεταβολική λειτουργία ήταν ιδιαίτερα απορυθμισμένες με τη δίαιτα με έλλειψη χολίνης.
Η διαιτητική πρόσληψη χολίνης είναι απαραίτητη για την πρόληψη της παθολογίας οργάνων και για την προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.Τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη ότι η διατροφική χολίνη πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση Τελικά, οι ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα είναι απαραίτητες για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας και των κατάλληλων δόσεων χολίνης.
ΠΗΓΗ: Aging Cell 2023