Στην συγκεκριμένη εξέταση συνήθως χρησιμοποιούμε τους όρους τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, που κυρίως σημαίνουν την «αφύσικη» αντίδραση του οργανισμού μας στη λήψη κάποιας τροφής. Τα αίτια, ωστόσο, είναι διαφορετικά στις δύο αυτές καταστάσεις, παρ’ ότι τα συμπτώματα μερικές φορές μοιάζουν μεταξύ τους.
- Η τροφική αλλεργία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποια ή κάποιες αλλεργιογόνες τροφές, ενώ τα συμπτώματα είναι συνήθως άμεσα.
- Δυσανεξία από την άλλη πλευρά είναι η μη ανοχή του οργανισμού κάποιων τροφών ή ουσιών που αυτές περιέχουν. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, συνήθως αρκετές ώρες (4 έως 72) μετά από την κατανάλωση της τροφής. Συνηθέστερες μορφές δυσανεξίας είναι αυτές στην γλουτένη και την λακτόζη.
- Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας είναι ο κνησμός και η ερυθρότητα στο δέρμα, το πρήξιμο, τα φτερνίσματα, και η τάση λιποθυμίας. Πιο σπάνια εκδηλώνεται με οίδημα στα χείλη ή τη γλώσσα, λαρυγγόσπασμο, δύσπνοια, εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος ή και αναφυλακτικό shock.
- Τα συχνότερα τροφικά αλλεργιογόνα – κυρίως τροφικές πρωτεΐνες είναι: αυγό (41,5%), γάλα (12,5%), φιστίκι (18%), ψάρια-θαλασσινά (7,5%), σόγια (5,5%), σιτηρά (4,5%). Αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα τροφικά αλλεργιογόνα όπως χοιρινό κρέας, βότανα, μυρωδικά, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, ακόμη και σε κάποια φρούτα.
- Τα συμπτώματα της δυσανεξίας εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος της τροφής, ενώ συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στην κοιλιά, φουσκώματα και δυσπεψία, διάρροιες, τάση για εμετό, πονοκέφαλο και ζάλη. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, τροφική δυσανεξία προκαλεί ακόμη και η όψη ή η όσφρηση ενός τροφίμου. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται με τον όρο ψυχολογική δυσανεξία.
- Αιτίες της δυσανεξίας είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων: η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα φαρμακευτικά λιπάσματα, η διαταραχή της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, τα συντηρητικά, η έντονη επεξεργασία των τροφίμων. Επίσης, τα αίτια διαφέρουν ανάλογα με την κάθε τροφή, παραδείγματος χάριν, η δυσανεξία στα δημητριακά (κοιλιοκάκη) οφείλεται στη γλουτένη, ενώ στο γάλα στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση.
- Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας γίνεται πλέον με δυο τρόπους: Πρώτος τρόπος είναι με μια απλή αιματολογική εξέταση, με την οποία ανιχνεύονται με υπερσύγχρονο αναλυτή μεθόδου ELISA εξειδικευμένα αντισώματα και ανοσοσφαιρίνες IgG, IgG4 και IgE για κάθε αλλεργιογόνο, που υποδηλώνουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης διαταραχής. Μετά τα αποτελέσματα δίνεται θεραπεία και ακόμα και ειδικό διαιτολόγιο για χρήση στην καθημερινότητα του ασθενή. Το διαγνωστικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είναι η ανάλυση των επιπέδων των ανοσοσφαιρινών IgG σε αντίδραση από 100 μέχρι και 155 αντισώματα τροφών που μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό σε κάποιο βαθμό ακόμα και με συμπτώματα. Με άλλα λόγια παρατηρείται εάν η συγκέντρωση της IgG είναι σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα στην αντίδρασή τους με τα αντιγόνα των τροφών. Τα συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται στην δυσανεξία τροφών είναι:
- Διαταραχές κενώσεων
- Φούσκωμα
- Κοιλιακός πόνος
- Εξάνθημα
- Δύσπνοια
- Κνησμόσ (φαγούρα)
- Ζάλη
- Κεφαλαλγία
- Εφίδρωση
- Λιποθυμία
Δεύτερος, πιο καινοτομικός τρόπος και πιο οικονομικός είναι το γρήγορο (rapid test) που μέσα σε 30 λεπτά ανιχνεύει εξατομικευμένα την δυσανεξία για το οποίο απαραίτητες είναι μόνο μερικές σταγόνες μόνο αίματος για 57 αντιγόνα. Το τεστ μπορεί να το κάνει και ο ίδιος ο γιατρός ή ο θεραπευτής ή ο κλινικός διατροφολόγος από μόνος του στο γραφείο του. Τα πλεονεκτήματα για την χρήση της συγκεκριμένης καινοτομικής εξέτασης είναι τα ακόλουθα:
-Καλύπτει τις περισσότερες τροφές που καταναλώνονται σήμερα,
-Δεν χρειάζεται αιμοληψία γιατί μερικές σταγόνες αίματος από το δάκτυλο είναι αρκετές για το τεστ,
-Είναι το πιο γρήγορο σε παγκόσμιο επίπεδο (σε 30 λεπτά αποτέλεσμα), οπότε υπάρχει οικονομία χρόνου και αποτέλεσμα σε μισή ώρα μπροστά στον ασθενή, χωρίς να απαιτείται επιπλέον ραντεβού με τον επαγγελματία υγείας.
-Είναι σχεδιασμένο για χρήση από επαγγελματίες υγείας και μάλιστα εύκολο στην χρήση του.
-Είναι εύκολο στην ερμηνεία αποτελεσμάτων (βλέποντας τις μπάντες το αποτέλεσμα δίνεται ως ασθενής, μεσαία ή ισχυρή αντίδραση στις συγκεκριμένες τροφές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η σωστή διάγνωση για την αλλεργία ή δυσανεξία των τροφών γίνεται ΜΟΝΟ με αίμα και όχι με μεθόδους ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που μπορεί να παραπλανήσουν και να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.