Young female with diabetes patient make a subcutaneous injection by single use syringe with needle and Rapid-acting humalog insulin into abdomen by doctor prescription isolated on a white background

Ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, απαιτεί για τη ρύθμισή του καθημερινές ενέσεις και τακτικές μετρήσεις σακχάρου μέσα στην ημέρα. Βρετανοί επιστήμονες ξεκίνησαν το φιλόδοξο εγχείρημα να φτιάξουν μια «έξυπνη» κάψουλα ινσουλίνης, που θα καταργήσει τις ενέσεις.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ψάχνουν να βρουν τρόπο να απαλλάξουν τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 από το βάσανο των δια βίου καθημερινών ενέσεων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham ανακοίνωσαν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα στο εργαστήριο και αμέσως μετά – αν όλα πάνε καλά – σε ανθρώπους.

Αναπτύσσουν «έξυπνες» κάψουλες, που θα «ταξιδεύουν» μέσα στον οργανισμό, μέσα στο σώμα, απελευθερώντας ινσουλίνη, όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Ήδη η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τα μόρια που συνδέονται με τη γλυκόζη, από την οποία σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα «κέλυφος», που μπορεί να περιέχει την ινσουλίνη, αλλά να λιώνει όταν είναι αυξημένο το σάκχαρο, απελευθερώνοντας το ωφέλιμο φορτίο του.

«Θέλουμε να κάνουμε τις ζωές των ασθενών καλύτερες» τόνισε ο επικεφαλής του φιλόδοξου project Dr John Fossey, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. «Φανταστείτε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί να νοιαστούνε για το ζάχαρό τους ή να κάνουν ενέσεις.

Μίλησα με γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 και μου είπαν, αν μπορούσαν τα παιδιά μας να κάνουν πράγματα που κάνουν και τα άλλα παιδιά, όπως το να κοιμηθούν στο σπίτι του φίλου τους, για παράδειγμα, θα ήταν τόσο καλό για εκείνα! Οι περισσότεροι γονείς δεν αισθάνονται ασφαλείς να εμπιστευθούν άλλους γονείς για τις ενέσεις των παιδιών τους.

Με αυτό το σύστημα, που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, οι ασθενείς θα μπορούσαν να κάνουν μία ένεση μία φορά την εβδομάδα και σταδιακά θα κρατούσαν το σάκχαρο του αίματος σε σταθερά επίπεδα».

Το νέο εγχείρημα χρηματοδοτείται εν μέρει από το βρετανικό Ίδρυμα για την Έρευνα του Νεανικού Διαβήτη (JDRF), που συνεργάζεται με επιστήμονες, για την ανεύρεση θεραπείας του διαβήτη τύπου 1.

Η Sarah Johnson από το JDRF δήλωσε ότι, αν όλα πάνε καλά, θα είναι μια θεραπεία που θα αλλάξει την καθημερινότητα όσων ζουν με διαβήτη τύπου 1.

ΠΗΓΗ: http://healthmag.gr