Έρευνα & Υγεία. Τόμος 1 τεύχος 2, Νοέμβριος 2010, ένα σύγχρονο περιοδικό του Κωνσταντίνειου Ερευνητικού Κέντρου για την πληροφόρηση του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας
Ενημερωτική Έρευνα & Υγεία
Συμπληρωματικές Θεραπείες της Αρθρίτιδας στους Ενήλικες (σ. 4-11)
Δρ. Στέργιος Οικονομίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ομοτοξικολόγος, Οζονοθεραπευτής
Το συγκεκριμένο άρθρο κάνει μια πολύ καλή ανασκόπηση των αιτιών όλων των ειδών αρθρίτιδας και στοχεύει στην αναλυτική πληροφόρηση των σκευασμάτων ή μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της χρόνιας αυτής κατάστασης.
Τα Προβιοτικά και οι Ευεργετικές Δράσεις τους (σ.11-16)
Δρ. Ιωάννης Τολιόπουλος, Μοριακός Βιολόγος, Διδάκτωρ Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων
Το συγκεκριμένο άρθρο περιγράφει τι είναι τα προβιοτικά, ποιες οι ιδιότητές τους, ποιες οι δράσεις τους και ποια τα είδη τους, ποιος ο ρόλος του κάθε είδους ξεχωριστά, και οι επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν τη δράση τους.
Ανοσολογικοί Παράγοντες και ο Εργαστηριακός Έλεγχος στις Αποτυχημένες Αναπαραγωγικές Διαδικασίες (σ.17-20)
Roumen Roussev, Alkan Emin, Emiliana Konova, John Toliopoulos
Συγκεκριμένο άρθρο κάνει μια ανασκόπηση από έμπειρα εργαστήρια αναπαραγωγικής ιατρικής από Αμερική, Βουλγαρία και Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει ζευγάρια και γυναικολόγους για μια ευρεία γκάμα ανοσολογικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται σε άτομα με αποτυχημένες αναπαραγωγικές διαδικασίες και σε «καθ’έξην» αποβολές.
Εισαγωγή στην Ηλεκτρομαγνητική Φυσιολογία του Ανθρώπου- Ηλεκτρομαγνητική Προσέγγιση στην Κακοήθεια (σ. 21-25)
Δρ. Άγγελος Ευαγγέλου, Καθηγητής, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων
Το συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζει που δημιουργήθηκε το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στον πλανήτη μας, ποιες οι επιδράσεις του στην φυσιολογία των έμβιων όντων, και πως μια εξελίξιμη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και να προσεγγίσει κακοήθεις όγκους, και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. (Φαινόμενο Βιοσυντονισμού)
Τα Φλαβονοειδή ως μελλοντικοί θεραπευτικοί παράγοντες του σακχαρώδη διαβήτη (σ.26-29)
Δρ. Ιωάννης Σύμος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc/MedSci, Διδάκτωρ Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τι είναι ο σακχαρώδης, ποιοι οι τύποι του, ποια τα διαγνωστικά του κριτήρια, πως γίνεται η πρόληψή του και ο έλεγχος, ποια η θεραπευτική αγωγή του και τέλος αναφέρονται παγκόσμιες εργασίες για το ρόλο των φλαβονοειδών στην θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη.
Επιστημονική Έρευνα & Υγεία
Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Τεχνικές Χειρουργικής Προσπέλασης και Συρραφής-Αποκατάστασης Εκτεταμένων ρήξεων του Μυοτενοντώδους Πετάλου των Στροφέων του Ώμου (σ.30-35)
Οικονομίδης Σ., Παπαδόπουλος Α., Ξειδάκης Σ., Παπαδάκης Ν.
Στο Νοσοκομείο της Έδεσσας προσέρχονται καθημερινά για εξέταση και θεραπεία τουλάχιστον 10 ασθενείς με πόνο στον ώμο που προέρχεται από δυσλειτουργία του μυοτενοντώδους πετάλου (R.C.) λόγω του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι μεγάλης ηλικίας ή ασχολούνται με βαριές χειρονακτικές εργασίες. Στην αποκατάσταση αυτής της παθολογίας, παίζει μεγάλο ρόλο η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης και συρραφής. Στην παρούσα μελέτη αναφέρονται 3 διαφορετικές προσπελάσεις με μίνι ανοικτή τεχνική καθώς και τα ακολουθούμενα διεγχειρητικά βήματα της αποκατάστασης της ρήξης μεσαίου και μεγάλου βαθμού. Τα αποτελέσματα κρίνονται πολύ ικανοποιητικά και διαρκούν στο χρόνο.
Φοιτητική Έρευνα & Υγεία
Βοτανική Ιατρική: Χαμομήλι, το Βότανο με τις Πολλαπλές Ιδιότητες και Χρήσεις (σ.36-41)
Αλέξανδρος Οικονομίδης, Φοιτητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Comenius, Μπρατισλάβα, Σλοβακία
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει το ρόλο του χαμομηλιού ως βότανο (Chamomilae Matricaria), την ιστορικότητα του, τις δραστικές του ουσίες, τις ευεργετικές τους ιδιότητες και δράσεις, και ακόμη και τις αντενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις.
Νανοτεχνολογία: Ένας Νέος Κλάδος Παρασκευής Μικροσκοπικών Σωματιδίων Με Πολλαπλές Εφαρμογές (σ.42-46)
Ιωάννης Βεργινάδης, Βιολόγος-Βιοτεχνολόγος Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχ. Ιωαννίνων
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τι είναι η επιστήμη της Νανοτεχνολογίας, τις εφαρμογές της στους τομείς της οικονομίας και της κοσμετολογίας, και τις εφαρμογές της στην υγεία και την έρευνα.
Τελευταία Παγκόσμια Επιστημονικά Νέα (σ.46-48)
Τα Βλαστοκύτταρα του Ενδομητρίου και η Επισκευή Εγκεφαλικών Κυττάρων στη Νόσο του Πάρκινσον
Ανακάλυψη Νέων Γονιδίων για τον Αυτισμό
Γονιδιακές Μεταβολές σε Μονοπύρηνα Κύτταρα Ασθενών με Μεταβολικό Σύνδρομο μετά από Χορήγηση Παρθένου Ελαιόλαδου
Νέα Ρομπότ Αναπτύσσουν Αισθήματα σε Αλληλεπίδραση με Ανθρώπους