Τα κομμένα κομμάτια της πρωτεΐνης XRCC4 ταξιδεύουν έξω από τον πυρήνα στην κυτταρική μεμβράνη για να ενεργοποιήσουν τις scramblases και να δραστηριοποιηθεί  ένα σήμα «eat-me»  που αναγνωρίζεται από τα φαγοκύτταρα.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εξάλειψη ανεπιθύμητων κυττάρων. Ένα θραύσμα πυρηνικής πρωτεΐνης που απελευθερώνεται στο κυτταρόπλασμα ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη μεμβράνης για να εμφανίσει ένα λιπίδιο στην κυτταρική επιφάνεια, σηματοδοτώντας άλλα κύτταρα για να το ξεφορτωθούν.

Κάθε μέρα, δέκα δισεκατομμύρια κύτταρα πεθαίνουν και κατακλύζονται από τα φαγοκύτταρα. Εάν αυτό δεν συνέβαινε, τα νεκρά κύτταρα θα εκρηγνύονταν προκαλώντας μια αυτοάνοση αντίδραση, γι’ αυτό τα νεκρά κύτταρα αποβάλλονται ως μέρος της συντήρησης του σώματός, εμφανίζοντας  ένα σήμα «φάε με» στην επιφάνειά τους που αναγνωρίζεται από τα φαγοκύτταρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα λιπίδια αναστρέφονται μεταξύ  εσωτερικού και εξωτερικού τμήματος της κυτταρικής μεμβράνης μέσω μιας ποικιλίας πρωτεϊνών που ονομάζονται scramblases {ένζυμα υπεύθυνα για τη μετατόπιση των φωσφολιπιδίων μεταξύ των δύο στιβάδων της  κυτταρικής μεμβράνης} .

Βρέθηκε  ότι ένα θραύσμα πυρηνικής πρωτεΐνης ενεργοποιεί το Xkr4 {πρωτεΐνη ανακατασκευής} για να εμφανίσει το σήμα « φάε με » στα φαγοκύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα σήματα κυτταρικού θανάτου οδηγούν σε μια πυρηνική πρωτεΐνη,την XRCC4, που κόβεται από ένα ένζυμο και ένα κομμάτι της αφήνει τον πυρήνα, ενεργοποιώντας το Xkr4, το οποίο μεταφέρει τελικά τα λιπίδια στην κυτταρική επιφάνεια για να προειδοποιήσει τα φαγοκύτταρα.

Το Xkr4 είναι μόνο μία από τις πρωτεΐνες ανακατασκευής.  Άλλοι ενεργοποιούνται πολύ πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του κυτταρικού θανάτου.  Δεδομένου ότι μονοπάτι Xkr4 εκφράζεται έντονα στον εγκέφαλο, είναι πιθανότατα σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΠΗΓΗ:  KYOTO UNIVERSITY { Molecular Cell APRIL 2021}