Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη και τη γαστρεντερίτιδα που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή.
Η γρίπη και η γαστρεντερίτιδα είναι δυο νοσήματα που απειλούν να αλλοιώσουν σημαντικά την εορταστική εμπειρία της φετινής εορταστικής περιόδου. Αν και τα παθογόνα αίτια που προκαλούν τα δυο αυτά νοσήματα είναι διαφορετικά, έχουν ως κοινούς παρανομαστές ότι επιτίθενται με δριμύτητα και επιβάλλουν την πιστή τήρηση σημαντικών μέτρων υγιεινής και πρόληψης από τους πολίτες.
Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.
α. Γρίπη
Η μετάδοση της γρίπης, γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Γενικώς, ο χρόνος επώασης είναι μία με τρεις ημέρες. Η αποβολή του ιού διακόπτεται συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38 – 41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα 2 – 3 ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών, σε μικρό αριθμό ατόμων εμφανίζονται επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.
Μέτρα πρόληψης
• Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.
• Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
• Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
• Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
• Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
β. Γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια.
Τα περισσότερα λοιμώδη παθογόνα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω νερού και τροφίμων.
Η γαστρεντερίτιδα όταν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντική συνολική εξασθένηση του οργανισμού με αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή.
Μέτρα πρόληψης
• Μην αμελείτε το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων
• Μην αμελείτε το καλό ψήσιμο των τροφών
• Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες δωματίου αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο.
• Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι.
• Δεν πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια.
Οι κανόνες της σωστής πλύσης των χεριών και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η σωστή πλύση των χεριών έχει κομβικό ρόλο για την πρόληψη της διασποράς των σοβαρών αυτών λοιμώξεων. Επίσης είναι σημαντικό, οι πολίτες να φροντίζουν ώστε ο οργανισμός να ευρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση: Να αποφεύγουν το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα, την άσκοπη χρήση φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά αλλοιώνουν την ωφέλιμη χλωρίδα του σώματος που ενισχύει τους αμυντικούς φραγμούς του σώματος και πρέπει να αποφεύγονται.
ΠΗΓΗ:www.ygeiaonline.gr