Η κατανάλωση 7 ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων ή λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως 42 τοις εκατό

Μια καινούργια μελέτη του UCL αναφέρει ότι η κατανάλωση επτά ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό 42% σε σύγκριση με κατανάλωση λιγότερο από μια μερίδα.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο υγείας στην Αγγλία για να μελετήσουν τις διατροφικές συνήθειες 65,226 ανθρώπων του Αγγλικού πληθυσμού από το 2001 έως το 2013, και βρήκαν ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν, τόσο λιγότερος ήταν ο κίνδυνος να πεθάνουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Καταναλώνοντας 7 ή περισσότερες μερίδες μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από αιτίες όπως καρκίνος και καρδιακές νόσους σε 25% και 31% αντίστοιχα. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι τα λαχανικά σημαντικά υπερτερούν από τα φρούτα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με αιτίες θανάτου όπως καρκίνο και καρδιακές νόσους σε αντιπροσωπευτικό εθνικό πληθυσμό, και είναι η πρώτη που ποσοτικοποίησε τα πλεονεκτήματα υγείας ανά μερίδα, και η πρώτη που αναγνώρισε του τύπους φρούτων και λαχανικών με το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση μικρότερη από μια μερίδα φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος θανάτου οποιαδήποτε αιτίας μειώνεται σε 14% καταναλώνοντας μια με 3 μερίδες, 29% για 3 με 5 μερίδες, 36% για 5 με 7 μερίδες και 42% για 7 και περισσότερες. Αυτά τα δεδομένα βγήκαν σύμφωνα με το φύλο, ηλικία, κατανάλωση τσιγάρου, κοινωνική τάξη, δείκτη μάζας σώματος, μόρφωση, φυσική κατάσταση και κατανάλωση αλκοόλ, και αποκλείστηκαν οι θάνατοι στον χρόνο σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Επιδημιολογίας και κοινότητα υγείας, η οποία βρήκε ότι τα φρέσκα λαχανικά είχαν ισχυρότερο προστατευτικό αποτέλεσμα με κάθε καθημερινή κατανάλωση μερίδας μειώνοντας τον ολικό κίνδυνο θανάτου σε 16%. Η σαλάτα σε ένα 13% μείωσης κινδύνου ανά μερίδα, και κάθε μερίδα φρέσκων φρούτων συσχετίζονταν με ένα μικρότερο αλλά σημαντικό 4% ποσοστό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Oyinlola Oyebode του τμήματος της επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου UCL, αναφέρει ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιής, αλλά σε αυτή την μελέτη το μέγεθος του αποτελέσματος είναι συγκλονιστικό. Τα λαχανικά έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τα φρούτα, αλλά τα φρούτα είναι αυτά που κάνουν την διαφορά.

Τα ευρήματα τα υιοθέτησαν σε κατευθυντήριες γραμμές στους καταναλωτές οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ.

Ο Δρ. Oyinlola Oyebode αναφέρει ότι η μελέτη τους αναμένεται να δώσει τεράστια πλεονεκτήματα στην υγεία των πολιτών. Οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια ένδειξη για σημαντικό πλεονέκτημα στο χυμό φρούτων και ότι τα κονσερβοποιημένα και παγωμένα φρούτα φαίνεται να ανεβάζουν τον κίνδυνο σε 17% ανά μερίδα. Το ερωτηματολόγιο δεν διαχώριζε ανάμεσα από κονσερβοποιημένα και παγωμένα φρούτα, οπότε ήταν δύσκολη η συγκεκριμένη αξιολόγηση. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι σχεδόν 4 φορές πιο δημοφιλή από τα παγωμένα στην Ευρώπη.

«Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και φθηνότερες ποικιλίες πακετάρονται σε σιρόπι αντί για χυμό φρούτων» εξηγεί ο Δρ. Oyinlola Oyebode. «Η αρνητική υγεία οφείλεται στην ζάχαρη, η οποία ξεπερνά τα πλεονεκτήματα. Μια άλλη πιθανότητα είναι και παράγοντες που δεν μπορούσαν να υπολογιστούν όπως άτομα με μικρή πρόσβαση σε μπακάλικα ή σούπερ μάρκετ, ή άτομα που ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές».

Σημείωση: 13 εκατομμύρια τόνοι φρούτων και λαχανικών πουλήθηκαν στην Ευρωπαική Ένωση στο 2008 σε σύγκριση με τα 3.7 εκατομμύρια παγωμένων φρούτων και λαχανικών.

ΠΗΓΗ: Oyinlola Oyebode, Vanessa Gordon-Dseagu, Alice Walker, Jennifer S Mindell. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England dataJ Epidemiol Community Health, 31 March 2014 DOI: 10.1136/jech-2013-203500