Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Saskatchewan στον Καναδά ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ανοσοθεραπείας που εξαλείφει την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια και στις πρωτεΐνες που περιέχει το ασπράδι του αυγού, σε ποντίκια με τροφικές αλλεργίες, μειώνοντας την αναφυλακτική απόκριση έως και κατά 90% με μόνο μία θεραπεία.
“Αυτή η ανακάλυψη ανατρέπει τροφικές αλλεργίες στα ποντίκια, και έχουμε πολλά άτομα με αλλεργίες που προσφέρουν εθελοντικά τα δικά τους κύτταρα για χρήση σε εργαστηριακές δοκιμές, ώστε να προχωρήσει η έρευνα” δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της Επιθεώρησης «Αλλεργία και Κλινική Ανοσολογία».
Τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για τη δοκιμή αυτή της νέας θεραπείας για τις διατροφικές αλλεργίες σε “εξανθρωπισμένα ποντίκια» (ποντίκια με ανύπαρκτο ανοσοποιητικό σύστημα στα οποία έχουν εμφυτευτεί κύτταρα από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ατόμων με αλλεργίες). Με την έγκριση από το υπουργείο Υγείας του Καναδά, η πρώτη ανθρώπινη μελέτη θα μπορούσε να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο, τονίζει ο καθηγητής John Gordon και προσθέτει πως «εάν με αυτή τη νέα θεραπεία μπορούμε αξιόπιστα να θεραπεύσουμε τις τροφικές αλλεργίες, ή καταστάσεις όπως το άσθμα ή αυτοάνοσες ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας τότε θα αλλάξει θεαματικά η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η ανακάλυψη περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τύπου φυσικών ανοσοκυττάρων που αποστέλλουν ένα σήμα για την αντιστροφή της υπερ-ανοσοαπόκρισης που εντοπίζονται στις αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό το σήμα ενεργοποιεί ένα άλλο “διακόπτη” που σβήνει τα αντιδραστικά κύτταρα κατά μήκος της αλλεργικής οδού. Το βασικό συστατικό αυτής της έρευνας είναι τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία χρησιμεύουν ως «φύλακες» του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι παρόντα σε ιστούς, όπως το δέρμα και το εσωτερικό τοίχωμα της μύτης, των πνευμόνων, του στομάχου και των εντέρων. Η πρωτοποριακή θεραπεία περιλαμβάνει την παραγωγή δενδριτικών κυττάρων σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και στη συνέχεια τα εκθέτουν σε ένα συνδυασμό πρωτεϊνών και στο αλλεργιογόνο, σε αυτή την περίπτωση, τα φιστίκια ή την ωολευκωματίνη (την πρωτεϊνη που περιέχει το ασπράδι αυγού). Τα τροποποιημένα δενδριτικά κύτταρα στη συνέχεια επανεισάγονται στα ποντίκια.
Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξαλείψουν σχεδόν την αλλεργική αντίδραση μετατρέποντας τα αλλεργιογόνα ανοσοκύτταρα σε κύτταρα που μιμούνται την αντίδραση σε υγιή, μη-αλλεργικά άτομα. Η αγωγή μείωσε τα παρατηρούμενα συμπτώματα της αναφυλαξίας, και μείωσε άλλους βασικούς πρωτεϊνικούς δείκτες στην αλλεργική αντίδραση έως και 90%.
Προβλέπουμε η θεραπεία ότι θα μπορούσε να είναι στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια επισήμανε ο καθηγητής Gordon.
ΠΗΓΗ: http://healthnet.gr