Οι επιστήμονες αποκάλυψαν  μια εντελώς νέα μοριακή διαδικασία {σε ποντίκια} που ενεργοποιεί φλεγμονή, προκαλείται από  Τ κύτταρα και οδηγεί σε διαφορετικές αυτοάνοσες ασθένειες{σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου 1, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κ.α }.

Κατά  την τελευταία δεκαετία έχει  συνδεθεί  η  κυτοκίνη  IL-1b του ανοσοποιητικού συστήματος   με διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες και  φάρμακα η  αντισώματα που εμποδίζουν ή αναστέλλουν την IL-1b χρησιμοποιούνται σήμερα σε διαφορετικούς τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων.

Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι η παραγωγή IL-1b απαιτούσε την ενεργοποίηση μιας ομάδας  πρωτεϊνών του  ανοσοποιητικού συστήματος  {τα φλεγμονοσώματα } που μπορούν να προκαλέσουν αυτοφλεγμονώδεις ασθένειες, αλλά  διακρίνονται από τις αυτοάνοσες ασθένειες.Διαπιστώθηκε  ότι ένα διαφορετικό μοριακό μονοπάτι{ η αλληλεπιδραση  μυελοειδών  και CD4-θετικών Τ κυττάρων}  προκαλεί  τη φλεγμονή, κατά τη διάρκεια της αυτοανοσίας , ανεξάρτητα από τα φλεγμονοσώματα. Δυστυχώς, στην περίπτωση της αυτοανοσίας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και τελικά καταστρέφει υγιείς ιστούς εσφαλμένα στοχευμένους ως επιβλαβείς.

Η IL-1b όταν δεν εκπληρώνει το ρόλο της στην πρόκληση αυτοανοσίας{ συνήθως λειτουργεί ως διεγέρτης  αντιμικροβιακής ανοσίας}, τότε  τα αυτοαντιδραστικά Τ κύτταρα, μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα  λειτουργούν μέσω  TNF και FasL και παράγουν  υπερβολικά μεγάλες ποσότητες IL-1b.Αποκαλύπτεται ότι η IL-1b μπορεί να προκληθεί  απουσία μόλυνσης  με τα Τ κύτταρα  να είναι κύριοι οδηγοί της IL-1b στην  αυτοάνοση ρύθμιση. Τα αυτοαντιδραστικά Τ κύτταρα έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να οδηγήσουν τη φλεγμονή και να εργαστούν ανεξάρτητα από τα φλεγμονοσώματα.

Η στόχευση της οδού TNF και FasL {που σχετίζονται με την παραγωγή της  IL-1b}  είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των αυτοάνοσων ασθενειών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Κωνσταντίνειο ερευνητικό κέντρο έχει διερευνήσει 13 κυτταροκίνες (IL-16, IFN-γ, IL-2, IL-10, IL-8, IL-6, IL-4, IL-5, IL-1b, TNF-a, IL-12, IL-17A, IL-23) και μαζί με την ανοσολογία των κυτταροκινών μπορεί και συνεργάζεται με κλινικούς γιατρούς σε Ελλάδα και εξωτερικό για την καλύτερη καθημερινή αποτελεσματική και στοχευμένη θεραπεία για τις περισσότερες ασθένειες. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις γίνονται με μια απλή αιμοληψία και η κλινική ομάδα του κέντρου γνωρίζει και αξιολογεί πλήρως την ανοσολογία των κυτταροκινών, οπότε δίνει και στοχευμένες λύσεις.

ΠΗΓΗ: Cincinnati Children’s Hospital Medical Center{ December 2019}