Δρ. Ιωάννης Τολιόπουλος, PhS, Post doc, Κλινικοεργαστηριακή Φυσιολογία, Ανοσολογία Αναπαραγωγής
Όταν μιλάμε για ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, εννοούμε ένα παλλόμενο κύμα (ηλεκτρικό και μαγνητικό σε γωνία 90 μοιρών). Αυτό το κύμα εκπέμπεται από τον πυρήνα της γης και το φάσμα του περικλείει όλο τον πλανήτη μας. Όμως, ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εκπέμπεται και στον ανθρώπινο οργανισμό συχνότητας περίπου 7.8Hz. Επίσης, κάθε κύτταρο, ιστός, όργανα, νεύρα, αρτηρίες, γονίδια εκπέμπουν σε τελείως διαφορετικές συχνότητες που σημαίνει ότι βιοσυντονίζονται στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης με αποτέλεσμα να είναι σταθερή η φυσιολογία του οργανισμού μας.
Όταν όμως, κάποια όργανα παρεκκλίνουν από την φυσιολογική συχνότητα τότε μπορεί ο οργανισμός να εκφράσει συμπτώματα και επομένως ασθένεια. Η διαφορά με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους είναι ότι με την συγκεκριμένη μέθοδο βλέπουμε την προδιάθεση του ανθρώπινου οργανισμού να νοσήσει πριν εμφανιστεί το σύμπτωμα, ενώ με τις άλλες όπως αίμα, υπέρηχος, μαγνητικός και αξονικός τομογράφος μπορούμε να εντοπίσουμε μόνο το σύμπτωμα.
Επίσης, με την μέθοδο αυτή μπορούμε διαγνωστικά να γνωρίζουμε το ενεργειακό μας προφίλ, το οποίο όταν είναι φυσιολογικό μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει σε όλες τις παθήσεις και να χειρίζεται τη φυσιολογία του καλύτερα από έναν οργανισμό που έχει διαταραγμένο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Επιπλέον, με την μέθοδο αυτή του ηλεκτρομαγνητικού προφίλ μπορούμε να δούμε το επίπεδο τοξικότητας, τον ψυχο-νευρο-ενδοκρινο-ανοσολογικό άξονα (αύρα) που παίζει τεράστιο ρόλο στην φυσιορρύθμιση του οργανισμού μας. Τέλος, με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να δούμε μιάσματα (μικρόβια, ιούς, κτλ. που ίχνη τους υπάρχουν ακόμα μέσα μας) χρόνια και μη τα οποία με αιματολογικές εξετάσεις δεν ανιχνεύονται όποτε ο οργανισμός μας μπορεί να υποτροπιάσει ανα πάσα στιγμή και επίσης ελέγχουμε την ποιότητα της θεραπείας του γιατρού ή κάποιου εναλλακτικού θεραπευτή.
Εκτός από το διαγνωστικό μέρος, η τεχνολογία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων-βιοσυντονισμός μπορεί να χρησιμοποιείται και σε θεραπευτικό σχήμα μιας και επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν αποκωδικοποιήσει τις θεραπευτικές συχνότητες για όλες τις ασθένειες και με προγράμματα που έχουν επινοήσει μπορούν να συνεισφέρουν προς όλες τις ασθένειες και μάλιστα χωρίς παρενέργειες γιατί η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είναι χαμηλή και δεν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Με άλλα λόγια ο βιοσυντονισμός είναι μία πρόσφατη εξέλιξη στον χώρο της ιατρικής που εξυπηρετεί την ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Προσφέρει μια πολύ εξατομικευμένη προσέγγιση του αρρώστου, λαμβάνοντας υπόψη, τις βαθύτερες αιτίες εκδήλωσης των ασθενειών.
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ένας διαφορετικός, μη υλικός, τρόπος εκδήλωσης της ενέργειας, χάρη στον οποίο, μεταξύ άλλων, «πιάνουμε» έναν σταθμό στο ραδιόφωνο ή μιλάμε στο τηλέφωνο. Με παρόμοιο τρόπο τα κύτταρά μας «μιλούν στο τηλέφωνο» – δηλαδή εκπέμπουν και λαμβάνουν, ταχύτατα, ηλεκτρομαγνητικά σήματα για να «συνεννοηθούν». Ωστόσο αυτή η επικοινωνία μπορεί να διαταραχθεί, προκαλώντας παράσιτα – δηλαδή ασθένειες – όπως ακριβώς η τηλεόρασή μας έχει «χιόνι», όταν χάνει το σήμα της. Το «χιόνι» στον οργανισμό προκαλείται όταν η συχνότητα στην οποία εκπέμπουν ορισμένες ουσίες (π.χ., οι ιοί, τα τρόφιμα, τα μέταλλα, η γύρη, τα φυτοφάρμακα, ακόμη και το αμάλγαμα των σφραγισμάτων) συντονιστεί με την συχνότητα των κυττάρων, «μπερδεύοντας» τα. Ο βιοσυντονισμός λοιπόν είναι μια μέθοδος που προσπαθεί να «καθαρίσει» το ατομικό δονητικό σήμα κάθε ανθρώπου από τις παθολογικές «παρεμβολές» διαφόρων ουσιών.
Επίσης, ως συμπληρωματική μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί τόσο με τις μεθόδους θεραπείας της «κλασσικής» ιατρικής όσο και με «εναλλακτικές» μεθόδους, όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία κ.λ.π
Ακόμα και στον τομέα της διάγνωσης, που έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, η ανίχνευση των πρώιμων σημείων της νόσου δεν είναι ικανοποιητική για τις περισσότερες και τις συχνότερες παθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, η διάγνωση να καθυστερεί σημαντικά και με μεγάλο κόστος σε νοσηρότητα για τον ασθενή. Ο βιοσυντονισμός είναι μία νέα εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής, που καλύπτει την ανάγκη της πρώιμης ανίχνευσης διαταραχών και επιβαρύνσεων του οργανισμού, που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε παθήσεις.
Αναλυτικά θα λέγαμε ότι ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα φιλτραρίσματος διαχωρίζει τις υγιείς από τις παθολογικές δονήσεις που συνιστούν το ηλεκτρομαγνητικό σήμα του οργανισμού. Οι υγιείς δονήσεις μπορούν να ενισχυθούν ενώ οι παθολογικές αντιστρέφονται με σκοπό την εξουδετέρωσή τους.
Το σώμα αντιδρά αμέσως στις νέες ηλεκτρομαγνητικές πληροφορίες. Με την αντιστροφή των παθολογικών σημάτων, η δύναμη αυτό-θεραπείας του σώματος ενεργοποιείται και ενδυναμώνεται. Το σώμα επανακτά τον έλεγχο στους μηχανισμούς ρύθμισης και αποτοξίνωσης, οι οποίοι είναι ζωτικοί για την καλή λειτουργία του αμυντικού συστήματος.
Σε μια θεραπεία βιοσυντονισμού χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που λαμβάνει το ηλεκτρομαγνητικό σήμα του σώματος και το φιλτράρει. Διαχωρίζει δηλαδή τις επιβαρυντικές ταλαντώσεις των ξένων ουσιών από το φυσιολογικό φάσμα συχνοτήτων του οργανισμού. Εν συνεχεία επεξεργάζεται τις δονήσεις, ενισχύοντας ή μειώνοντας την έντασή τους ή ακόμη και αντιστρέφοντας τα κύματα των επιβαρυντικών δονήσεων με σκοπό την εκμηδένισή τους. Κατόπιν στέλνει πίσω στο σώμα τις τροποποιημένες δονήσεις. Αυτή η αλλαγή του μοτίβου των συχνοτήτων θεωρείται θεραπευτική.
Το φάσμα των εφαρμογών της μεθόδου των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι πολύ μεγάλο.
- Αλλεργίες, σε οποιαδήποτε κλινική μορφή κι αν παρουσιάζονται π.χ. οξείες αλλεργίες (εαρινή ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, δερματικό εξάνθημα, αναφυλαξία από δήγμα εντόμου) χρόνιες αλλεργίες (από τροφικές δυσανεξίες ως χρόνια ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα, ατοπική δερματίτιδα- έκζεμα-)
- Σπαστική κολίτιδα
- Φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Ημικρανίες
- Υπέρταση ή υπόταση, ταχυκαρδία
- Παχυσαρκία
- Σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως κ.α.
- Σε περιπτώσεις πόνου (μυοσκελετικούς, μέσης, αυχενικό σύνδρομο, αρθριτικούς, νευρόπονους, πόνους εμμηνόπαυσης, αθλητικούς τραυματισμούς)
- Επούλωση καταγμάτων, ενώ παράλληλα πετυχαίνει πολύ γρήγορη αποκατάσταση της κινητικότητας των άκρων μετά την αφαίρεση του γύψου.
Τέλος, η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετική γιατί αξιολογεί τον άνθρωπο γενικά και όχι ειδικά και προσπαθεί να βρει το αίτιο και όχι το σύμπτωμα. Επίσης, το κλειδί στην μέθοδο ελέγχου του ενεργειακού προφίλ πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένους επιστήμονες διότι ακόμα και η συλλογή μιας πληροφορίας μπορεί να αξιολογηθεί γρήγορα να η πρόωρη διάγνωση να σώσει ακόμα και ζωές.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
- Angelos Evangelou, Ioannis Toliopoulos et al. (2011).Functionality of natural killer cells from end-stage cancer patients exposed to coherent electromagnetic fields. Electromagnetic Biology and Medicine,. 30(1): 46–56.
- Allen, S. J., Adair, E. R., Mylacraine, K. S., et al. (2003). Empirical and theoretical dosimetry in support of whole body resonant RF exposure in human volunteers. Bioelectromagnetics 24:502–509.
- Brizhik, E. L., Del Giudice, E., Popp, F. A., et al. (2009). On the dynamics of self-organization in living organisms. Electromagn. Biol. Med. 28:28–40.
- Colbert, A. P., Wahbeh, H., Harling, N., et al. (2009). Static magnetic field therapy: A critical review of treatment parameters. Evid-Based Complement/Alternat. Med. 6:133–139.
- Foster, K. R., Repacholi, M. H. (2004). Biological effects of radiofrequency fields: does modulation matter? Rad. Res. 162:219–225.
- Garaglia, M., Marra, M., Mancinelli, F., et al. (2005). Electromagnetic Fields at Mobile Phone Frequency Induce Apoptosis and Inactivation of the Multi-chaperone Complex in Human Epidermoid cancer cells. J. Cell. Physiol. 204:539–548.
- Han, L., Lin, H., Head, M., et al. (1998). Application of magnetic fields induced heat shock protein 70 for presurgical cytoprotection. J. Cell. Biochem. 78:551–559.
- Islamov, B. I., Balabanova, R. M., Funtikov, V. A., et al. (2002). Effects of bioresonance therapy onantioxidant system in lymphocytes in patients with rheumatoid arthritis. Bull. Exp. Biol. Med. 134:248–250.