Δρ. Τολιόπουλος Ιωάννης, Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Μεταδιδάκτωρ της Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Τα λεμφοκύτταρα είναι κύτταρα του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια) τα οποία συμμετέχουν στις ανοσολογικές αντιδράσεις και τα ΝΚ είναι ένας υπότυπος αυτών των κυττάρων που παίζει ένα σημαντικό λόγο στην αντίδραση του οργανισμού στο να καταστρέφει ή να αδρανοποιεί μολυσματικά και κακοήθη κύτταρα.

Τα ΝΚ κύτταρα είναι μεγάλα κοκκιώδη λεμφοκύτταρα τα οποία ενεργοποιούνται και πολλαπλασιάζονται όταν λαμβάνουν μηνύματα από άλλα ανοσολογικά ερεθίσματα όπως interferone ενεργοποίηση των υποδοχέων των κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος. Τα κοκκία στο κυτταρόπλασμα των ΝΚ κυττάρων περιέχουν τοξικές πρωτεΐνες.

Τα ΝΚ κύτταρα Βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος και όταν λαμβάνουν τα κατάλληλα μηνύματα εμφανίζονται σε διαφορετικά όργανα.

Τα ΝΚ κύτταρα Επίσης είναι παρόντα στο ενδομήτριο των μη εγκύων γυναικών για να βοηθούν σε συνδυασμό με τα διάφορα ορμονικά ερεθίσματα στη φυσιολογική διαδικασία της ωορρηξίας και της αναπαραγωγής .

Τα επίπεδα των ενδομητρικών ΝΚ κυττάρων αυξάνονται δραματικά μετά την ωορρηξία και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπείες,οι οποίες αποσκοπούν στο να μειώσουν τα επίπεδα των ΝΚ κυττάρων είναι πολύ ευεργετικές σε ασθενείς που έχουν ανοσολογική προέλευση σε προβλήματα αναπαραγωγής.

Τα ΝΚ κύτταρα που βρίσκονται στο ενδομήτριο κατά την διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερη τοξικότητα και παράγουν μεγάλες ποσότητες ΤΝF    -μιας πρωτεΐνης-η οποία είναι ικανή να σκοτώσει τα πλακουντιακά και εμβρυϊκά κύτταρα.

Ο αριθμός των ΝΚ κυττάρων είναι πολύ εξειδικευμένος και δεν είναι ο ίδιος που πρέπει να υφίσταται στην διαδικασία της αναπαραγωγής δηλαδή είναι διαφορετικός δείκτης τόσο από την λειτουργικότητα όσο και από τον αριθμός των ΝΚ που βρίσκονται στο ενδομήτριο. Τα φυσιολογικά ΝΚ κύτταρα που βρίσκονται στο ενδομήτριο βοηθούν στις αγγειακές αλλαγές που επέρχονται στο στάδιο της εμφυτεύσεως προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κυττάρων της εμβρυϊκής τροφοβλάστης, που οδηγεί στην σωστή ανάπτυξη του πλακούντα. Ενώ όταν η αύξηση ή η ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων γίνεται παθολογική αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της διαδικασίας εμφυτεύσεως και στη πρώιμη απώλεια της κύησης.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι με βιολογικές ενδοφλέβιες θεραπείες δεν υπάρχει  καμία παρενέργεια και στοχεύουν στη μείωση τόσο στον αριθμό των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων όσο και στη λειτουργικότητα αυτών. Αυτοί οι διαγνωστικοί δείκτες έχουν αποδειχθεί με πολλές μελέτες ότι είναι πλέον η αιτία περίπου στο 70%  της ανεξήγητης υπογονιμότητας, καθ’έξιν αποβολών και αποτυχημένων εξωσωματικών. Αυτό που πρέπει το ζευγάρι να προσέχει είναι ο έλεγχος των τριών δεικτών για τα ΝΚ κυττάρα, ώστε η θεραπεία να είναι περισσότερο στοχευμένη και εξατομικευμένη.  Αυτό που βλέπουμε  στο κέντρο μας είναι να γίνονται  τυφλές θεραπείες από διάφορους ειδικούς στη διαχείριση του προβλήματος των ΝΚ με αποτέλεσμα όχι μόνο δεν το επιλύουν αλλά παραμένει και να γίνεται ακόμη χειρότερο το πρόβλημα των ΝΚ, με απώτερο αποτέλεσμα το ζευγάρι να συνεχίζει να παραμένει άτεκνο.

Συμπέρασμα: Ο ρόλος των ΝΚ κυττάρων είναι πάρα πολύ σημαντικός στην αναπαραγωγική διαδικασία, ΑΛΛΑ το ζευγάρι θα πρέπει να είναι προσεχτικό που θα έχει το ακριβές διαγνωστικό κομμάτι αλλά και την πλήρη ρύθμιση των ΝΚ κυττάρων. Το κέντρο μας είναι το ΜΟΝΟ στην Ελλάδα που διαθέτει το διαγνωστικό και το θεραπευτικό κομμάτι των ΝΚ κυττάρων με εξαιρετικά και πολύ σημαντικά αποτελέσματα στις αναπαραγωγικές διαδικασίες και την απόκτηση ενός παιδιού.

Εάν είστε υπογόνιμο ζευγάρι ΠΡΟΣΟΧΗ στην διάγνωση και Θεραπεία. Το ΜΟΝΟ κέντρο στην ΕΛΛΑΔΑ που διαθέτει και διαγνωστικό και εξειδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό παγκόσμιας εμβέλειας για τα ΝΚ κύτταρα είναι το www.konstantinioncenter.org που ακόμα και μέσω σκαιπ μπορείτε να το συμβουλείτε απο όλα τα μέρη της Ελλάδος και στο μαιλ της γραμματείας [email protected]

 

Βιβλιογραφία

Chaouat G, Ledee-Bataille N, Dubanchet S, Zourbas S, Sandra O, Martal J. TH1/TH2 paradigm in pregnancy: paradigm lost? Cytokines in
pregnancy/early abortion: reexamining the TH1/TH2 paradigm. Int Arch Allergy Immunol. 2004; 134(2): 93-119.

Coulam CB, Roussev RG. Correlation of NK cell activation and inhibition markers with NK cytoxicity among women experiencing immunologic implantation failure after in vitro fertilization and embryo transfer. J Assist Reprod Genet. 2003; 20: 58-62.

Elenkov IJ. Glucocorticoids and the Th1/Th2 balance. Ann N Y Acad Sci. 2004; 1024: 138-46.

Fukui A, Fujii S, Yamaguchi E, Kimura H, Sato S, Saito Y. Natural killer cell subpopulations and cytotoxicity for infertile patients
undergoing in vitro fertilization. Am J Reprod Immunol. 1999; 41: 413-22.

Strengell M, Sareneva T, Foster D, Julkunen I, Matikainen S. IL-21 up regulates the expression of genes associated with innate immunity and Th1 response. J Immunol. 2002; 169: 3600-5.