Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με  κύρια λειτουργία την εξόντωση  των  καρκινικών κυττάρων, λειτουργούν ως «διπλοί παράγοντες» αυξάνοντας και εντείνοντας  την επιθετικότητα του όγκου.

Για το γλοιοβλάστωμα[κοινός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου] οι ερευνητές εξηγούν ότι η επιστημονική παρακολούθηση της ανάπτυξης του  όγκου σε ζωικά μοντέλα συνήθως πραγματοποιείται χωρίς ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είτε δεν υπάρχει είτε δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που εμποδίζει τους ερευνητές να παρακολουθούν την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτού και των καρκινικών κυττάρων. Η μελέτη, χρησιμοποίησε ζωικό  μοντέλο και εξέτασε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, με λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο επέτρεψε στον καρκίνο να αναπτυχθεί σταδιακά. Επέτρεψε την  παρακολούθηση της ανάπτυξης του όγκου  και την αλληλεπίδραση  των καρκινικών κυττάρων  με κύτταρα  του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα  ουδετερόφιλα παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην αλληλεπίδραση για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα ουδετερόφιλα [κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος], που προέρχονται από το μυελό των οστών, έχουν σκοπό  την  καταπολέμηση   των λοιμώξεων και όταν ένας όγκος αρχίζει να αναπτύσσεται είναι από τα πρώτα που κινητοποιούνται  προκειμένου να τον εξαλείψουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι τα ουδετερόφιλα παραμένουν σε κοντινή απόσταση με τον όγκο καθ ‘όλη την ανάπτυξή του και συλλέγονται συνεχώς  από τον μυελό των οστών. Το εκπληκτικό που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης είναι ότι τα ουδετερόφιλα «αλλάζουν πλευρά»: Ενώ με την εμφάνιση του αρχικού όγκου, τα ουδετερόφιλα τον καταπολεμούν, με την πάροδο του χρόνου που προσλαμβάνονται στην καρκινική περιοχή αρχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξή του. Επίσης, κινητοποιούνται από τον ίδιο τον όγκο και από αντικαρκινικά, γίνονται καρκινικά, επιδεινώνοντας  τη βλάβη που δημιουργεί ο ίδιος ο όγκος. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαδικασία με την οποία τα ουδετερόφιλα αλλάζουν τις ιδιότητές τους μπορεί να λάβει χώρα από απόσταση, ακόμη και πριν προχωρήσουν προς τον ίδιο τον όγκο. Η μελέτη έδειξε ότι η αλλαγή στις ιδιότητες των ουδετερόφιλων πραγματοποιείται στον ίδιο τον μυελό των οστών [που δεν υπάρχει όγκος], ενώ ο καρκίνος βρίσκεται μόνο στον εγκέφαλο και από εκεί καταφέρνει να αλλάξει τις ιδιότητες των  κυττάρων  που στρατολογεί. Τα νέα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορεί επίσης να ρίξουν φως στις ανοσοθεραπευτικές θεραπείες, οι οποίες έχουν πάρει πολύ δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Αυτές οι αποκαλύψεις είναι το πρώτο βήμα προς την αποκρυπτογράφηση του μηχανισμού αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των  καρκινικών όγκων.

ΠΗΓΗ: Tel-Aviv University,Cell Reports  October  2021