Κυρία ετών 35 επισκέφτηκε το κέντρο μας μετά από 4 αποτυχημένες εξωσωματικές σε κρατικό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης της χώρας μας. Ρωτήθηκε καταρχήν αν την ενημέρωσαν για ποιους λόγους απέτυχαν οι εξωσωματικές της και δεν έλαβε καμία απάντηση. Το κέντρο μας έλαβε πλήρη ιστορικό για την 35χρονη και τον σύζυγο της ετών 39 και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ξεκαθαρίσει ότι ο σύζυγος δεν ήταν το πρόβλημα, εξετάζοντας όχι μόνο το σπέρμα με το κλασσικό σπερμοδιάγραμα, αλλά και με τον δείκτη κατακερματισμού του γενετικού υλικού του σπέρματος (DNA fragmentation).
Το σπέρμα του συζύγου ήταν φυσιολογικό άρα το πρόβλημα εστιάστηκε στην 35χρονη. Μετά από γυναικολογική εξέταση βρέθηκαν υδροσάλπιγγες αμφοτερόπλευρα, οι οποίες προϋπήρχαν στη σαλπιγγογραφία και παρόλα αυτά υποβλήθηκε σε τέσσερις εξωσωματικές προσπάθειες χωρίς να έχουν κάποια επιτυχία. Αποφασίστηκε να γίνει Λαπαροσκόπηση και αφαίρεση και των δύο σαλπίγγων. Οι υπόλοιπες κλασικές διαγνωστικές εξετάσεις της που ελέγχονται από τα κέντρα εξωσωματικής ήταν φυσιολογικές. Το κέντρο μας πραγματοποίησε τις ειδικές εξετάσεις για ΝΚ κύτταρα, (τα ολικά, τα ενδομητριακά και την λειτουργική δράση των ΝΚ κυττάρων), την εμβρυοτοξικότητα και τον δείκτη PLA(ειδικός στη Θρομβοφιλία). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν ότι τα επίπεδα των ΝΚ κυττάρων ήταν υψηλά στο ενδομήτριο με αυξημένη εκτός φυσιολογικών ορίων την λειτουργικότητα δηλαδή την επιθετικότητα των ΝΚ κυττάρων. Η εμβρυοτοξικότητα ήταν αρνητική, ενώ ο δείκτης PLA ήταν 3 φορές μεγαλύτερος από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Ο λόγος της αποτυχίας των 4 εξωσωματικών είναι τα ΝΚ κυρίως στο ενδομήτριο, όπου οι υποδοχείς τους είναι τόσο ενεργοποιημένοι ώστε να μην αφήνουν το έμβρυο να εμφυτευτεί γιατί είναι πολύ μικρό και το αναγνωρίζουν ως ξένο σώμα με αποτέλεσμα την θανάτωση του. Το κέντρο μας χορήγησε ενδοφλέβια στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία με σογιέλαιο μία στην αρχή μετά το διαγνωστικό αποτέλεσμα και μια λίγο πριν την εμβρυομεταφορά. Επίσης, χορηγήθηκε παιδική ασπιρίνη 2 μήνες πριν την εμβρυομεταφορά. Η 5η εξωσωματική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κέντρο στην χώρα μας.
Το αποτέλεσμα ήταν μία δίδυμη κύηση όπου μέχρι και σήμερα η 35χρονη διανύει την 25 εβδομάδας της εγκυμοσύνης της με μια ομαλή πορεία. Από την στιγμή που είχε θετικό τεστ κύησης, της χορηγήθηκε και χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης λόγω του δείκτη της θρομβοφιλίας που διαγνώστηκε.
Συμπέρασμα: Το στοχευμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα από ομάδα επιστημόνων που είναι αναγνωρισμένη από την παγκόσμια ομοσπονδία της ανοσολογίας της αναπαραγωγικής ιατρικής, δίνει μεγάλες πιθανότητες τεκνοποίησης και σε ζευγάρια με αποτυχημένες εξωσωματικές, ΑΛΛΑ θα πρέπει να προσέχουν την αξιοπιστία και το ήθος των κέντρων που θα την πραγματοποιήσουν.
Σημείωση: Τα ζευγάρια θα πρέπει να προσέχουν που κάνουν τις ειδικές διαγνωστικές τους εξετάσεις ειδικά στο κομμάτι της αναπαραγωγικής ιατρικής, γιατί το κέντρο μας έχει εντοπίσει περιστατικά που είχαν διαγνωστεί με ΝΚ κύτταρα προβλήματα, ήταν πλήρως απορυθμισμένα και παρέμεναν υπογόνιμα με αποτέλεσμα να υποβληθούν σε αρκετές αποτυχημένες εξωσωματικές προσπάθειες. Άρα, τα ζευγάρια θα πρέπει να φιλτράρουν προσεκτικά τα δεδομένα και να κάνουν εφόρου της ύλης συζητήσεις με τα κέντρα κυρίως για τους λόγους της αποτυχημένης εξωσωματικής προσπάθειας πριν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μια μελλοντική εξωσωματική ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με το λιγότερο κυρίως ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος.
- Bookmark :
- Digg