Περιστατικό 44χρονης Ασθενούς που Αποδεικνύει τον Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Ρόλο των Κυτταροκινών των ΤΗ1/ΤΗ2 Κυττάρων

Η διαγνωστική προσέγγιση με την εξέταση και αξιολόγηση των 13 κυτταροκινών στο ορό των ασθενών είναι μια εξαιρετική ανοσολογική εξέταση που συμβάλει σημαντικά στο να αξιολογεί την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή, αλλά και να δίνει την δυνατότητα στον θεραπευτή να μπορεί να ρυθμίζει την φυσιολογία του ασθενή και μέσω αυτής της ρύθμισης την αποκατάσταση της υγείας του.

Συγκεκριμένα 44χρονη διαγνώστηκε από εξειδικευμένο παθολόγο για αλλεργική ρινίτιδα λόγω συμπτωμάτων που αφηγήθηκε η ασθενής στον εν λόγω γιατρό χωρίς διαγνωστικό έλεγχο και δόθηκε αγωγή δυο γνωστών αντισταμινικών φαρμάκων.

Κατόπιν συστάθηκαν οι παρακάτω εξετάσεις: υπέρηχος θυρεοειδή, υπέρηχος στις ρινικές κοιλότητες και εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, LDH, CPK, αντιπυρηνικά αντισώματα ΑΝΑ, P-ANCA, C-ANCA, βιταμίνη Β2, ανοσοσφαιρίνη Ε, καλλιέργεια για ουρεόπλασμα, μικροσκοπική εξέταση κολπικού υγρού, καλλιέργεια για μυκόπλασμα, και εξετάσεις για τον θυρεοειδή αδένα, TSH, T3, T4, anti-TPO, anti-TG.

Ολες οι παραπάνω εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικά ευρήματα εκτός από το λευκά αιμοσφαίρια που ήταν 12150/μl και τα αντισώματα έναντι του θυρεοειδή που ήταν anti-TG 364 IU/ml. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά δεν δικαιολογούν την διάγνωση αλλεργική ρινίτιδας και το χειρότερα είναι ότι τα δυο αντισταμινικά έφεραν στην ασθενή μεγάλη κόπωση και εξάντληση με αποτέλεσμα η ομάδα μας να την συμβουλέψει να τα σταματήσει και προτείναμε την εξέταση των 13 κυτταροκινών στο ορό.  Η εξέταση αυτή έδειξε ότι η ιντελευκίνη 5 (IL-5) ήταν 2550 pgr/ml. Οι υπόλοιπες κυτταροκίνες ήταν φυσιολογικές.  Η αύξηση της IL-5 στον ορό αίματος σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία εκφράζεται σε ασθενείς που πάσχουν από εντερική παρασίτωση, έχουν κοιλιακού πόνους σαν κράμπες, και έχουν υποτροπιάζουσα αναπνευστική λοίμωξη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα δόθηκε στην ασθενή για ένα μήνα υψηλές δόσεις Βιταμίνης C και προβιοτικά για την ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας και καταπολέμιση παρασίτων του εντέρου. Στον μήνα έγινε επανέλεγχος για κυτταροκίνες, γενική αίματος και ανοσοσφαιρίνη Ε. Η ιντερλευκίνη 5 μειώθηκε σημαντικά στα 64 pgr/ml, η ανοσοσφαιρίνη Ε αρνητική και τα λευκά αιμοσφαίρια έπεσαν στα φυσιολογικά όρια 6150/μl, ενώ η ασθενής δεν είχε κανένα σύμπτωμα.

Συμπέρασμα: πρέπει να τονιστεί ότι η εξατομικευμένη ειδική εξέταση των κυτταροκινών των ΤΗ1/ΤΗ2 είναι σημαντική να γίνεται και να ερμηνεύεται ΜΟΝΟ από ειδικούς και γνωρίζουν να διαγνώσουν και να ερμηνεύσουν το ρόλο των κυτταροκινών στον εξωκυττάριο χώρο (Matrix) εξατομικευμένα, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαγνωστεί πολύ ευκολότερο και το αίτιο αλλά και να γίνει εξατομικευμένη θεραπεία για πλήρης εξαφάνιση των συμπτωμάτων του ασθενή. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρη εξισορρόπηση των κυττάρων ΤΗ1/ΤΗ2 είναι σημαντική στην ανοσολογία και φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και η παρέκκλιση τους οδηγεί σε αυτοάνοσα νοσήματα, καρκινογενέσεις, χρόνιες αλλεργίες, άσθμα και άλλα. Επιπλέον, η έκφραση την κάθε κυτταροκίνης έχει μετρηθεί και οδηγεί σε το θεράποντα ιατρό σε διαγνωστική συμπτωματολογία που αναφέρεται από την παγκόσμια βιβλιογραφία οπότε η συγκεκριμένη εξέταση είναι απαραίτητη και για πρόληψη και για συμπτωματολογία και για θεραπεία.