Τον Ιούνιο του 2017 προσήλθε στο κέντρο μας 35χρονη γυναίκα με τον συζύγου της ενώ είχε 4 αποβολές σε χρονικό διάστημα 2 ετών και αναζητούσε τους λόγους που έχανε τα έμβρυα στην 5η (δύο),στην 6η (ένα) και στην 7η (ένα) εβδομάδα της κύησής. Το ζευγάρι είχε ήδη ένα κοριτσάκι 3 ετών και μετά την πρώτη γέννα της εμφανίστηκε και αυτοάνοσο νόσημα και χρειάστηκε να παίρνει φαρμακευτική αγωγή με PLAQUENIL.
Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να διευκρινίσουμε ήταν να δούμε την ποσότητα και την ποιότητα των ωαρίων της. Μετρήθηκε αρχικά η ΑΜΗ, η οποία ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε να μετρήσουμε την ανασταλτίνη Β (inhibin B) για την ποιοτική κατάσταση του γενετικού της υλικού της γυναίκας.
Για τον σύζυγο (37 ετών), αφού είδαμε το τελευταίο σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια και μετρήσαμε τον δείκτη κατακερματισμού του DNA του σπέρματος, που ήταν στο 6% και σημαίνει εξαιρετική ποιότητα. Επίσης, ελέγξαμε τα επίπεδα της ΤSH και της βιταμίνης D3, τα οποία ήταν φυσιολογικά.
Άρα, η διερεύνηση μας επικεντρώθηκε στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας. Μετρήσαμε τα ολικά ΝΚ κύτταρα, τα ενδομητριακά ΝΚ κύτταρα, την λειτουργικότητα των ΝΚ κυττάρων, την Εμβρυοτοξικότητα (ΕΤΑ) και τον ειδικό δείκτη PLA(ειδικός στη θρομβοφιλία). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν ότι η παρουσία των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων ήταν υψηλά (48,6%) κατά 3 φορές περισσότερο από φυσιολογικά όρια, ενώ η λειτουργικότητα των ΝΚ κυττάρων ήταν ελαφρώς αυξημένη, δηλαδή η επιθετικότητα των ΝΚ κυττάρων ήταν αχαλίνωτη για την ομαλή πορεία μιας φυσιολογικής κύησης. Η εμβρυοτοξικότητα ήταν αρνητική, ενώ ο δείκτης PLA ήταν 3 φορές μεγαλύτερος από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ο αριθμός των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων ήταν από τους υψηλότερους που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε εργαστηριακό επίπεδο και συμπεράναμε ότι αυτή ήταν η κύρια αιτία για τις 4 αποβολές της γυναίκας. Το κέντρο μας χορήγησε ενδοφλέβια στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία με Intralipid(σογιέλαιο) 20%.
Μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο ελέγξαμε και πάλι τους 3 δείκτες των ΝΚ κυττάρων, όπου τα αποτέλεσμα ήταν πραγματικά θεαματικά με μία και μόνο χορήγηση τα ενδομητριακά ΝΚ κύτταρα υποχώρησαν περίπου κατά 70% (στο 18%), σε σχέση με την πρώτη μέτρηση προ θεραπείας. Μετά της χορηγήθηκε άλλη μια ενδοφλέβια θεραπεία με σογιέλαιο 20%, και ενημερώσαμε το ζευγάρι ότι μετά την θεραπεία μπορεί να ξεκινήσουν προσπάθειες για να τεκνοποιήσουν. Επίσης, συστήθηκε η καθημερινή χορήγηση παιδικής ασπιρίνης. Μετά από δύο μήνες προς το τέλος του καλοκαιριού, η γυναίκα ενημέρωσε το κέντρο μας για θετικό τεστ κύησης και της χορηγήθηκε άμεσα άλλη μια δόση Intralipid 20% ενδοφλέβια για την ομαλή ρύθμιση των ΝΚ κυττάρων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης που είναι και το πιο επικίνδυνο ώστε να μη πάει καλά, επίσης δόθηκε και ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους λόγω του παθολογικού PLA δείκτη που διαγνώστηκε.
Σήμερα η εγκυμονούσα απέφυγε τον κίνδυνο της παλινδρόμησης και διανύει τον τέταρτο μήνα της. Η εγκυμοσύνη συνεχίζεται ομαλά χωρίς καμία ιδιαίτερη επιπλοκή μέχρι σήμερα.
Συμπέρασμα: To Κέντρο μας έχει επιλύσει το θέμα των καθ’έξιν αποβολών κατά 80%-αρκετά ικανοποιητικό νούμερο- στις περιπτώσεις που διαχειριζόμαστε και να στείλουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται ότι υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς να ψάχνει περαιτέρω διαγνωστικές αιτίες που είναι και ακριβές και πολλές φορές γίνονται άσκοπα. Ο λόγος επιλογής του περιστατικού αυτού για δημοσίευση είναι από την μια μεριά το αυτοάνοσο που για κάποιες ειδικότητες της ιατρικής θεωρείται δύσκολο περιστατικό τεκνοποίησης, και από την άλλη ο πολύ μεγάλος αριθμός των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων που προκαλούσε το πρόβλημα. Εάν δεν πραγματοποιούνταν ο εργαστηριακός επανέλεγχος των εν λόγω κυττάρων δεν θα μπορούσε να δοθεί η ακριβής δοσολογία, στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα το Intralipid, τότε το έμβρυο και πάλι θα παλινδρομούσε. Άρα, η διάγνωση και η ρύθμιση των ΝΚ κυττάρων προ και κατά της διάρκεια της κύησης πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους επιστήμονες στο ευαίσθητο κομμάτι της ανοσολογίας, για την διασφάλιση στην έκβαση του θετικού αποτελέσματος στο ζευγάρι.