Περιστατικό επιτυχημένης εγκυμοσύνης 51χρονης σε εμμηνόπαυση μετά από αποτυχημένες εξωσωματικές

Ζευγάρι (γυναίκα ετών 51 και άνδρας ετών 56) προσήλθε στο κέντρο μας το  2013 με έντονη ψυχολογική και συναισθηματική καταπόνηση για το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας εξωσωματικής διαδικασίας μετά από την αποτυχία εμφύτευσης δύο εμβρύων το 2012. Η επιθυμία να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί ήταν ο σκοπός τους που ήταν πάρα πολύ έντονη. Η γυναικά ήταν σε εμμηνόπαυση από 3ετίας χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ ο άνδρας με καλή ποιότητα σπέρματος και υγιής. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε για τις πιθανές αιτίες αυτής της αποτυχίας ήταν οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας και  ο υπερηχογραφικός γυναικολογικός έλεγχος χωρίς παθολογικά ευρήματα. Συζητήθηκαν για τις διαγνωστικές εξετάσεις των Νatural-Κiller (ΝΚ) cells και για την εμβρυοτοξικότηα (ΕΤΑ) με εκτενή ενημέρωση για τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα τόσο στη διάγνωση όσο και στη εξειδικευμένη θεραπεία. Έτσι το καλοκαίρι του 2013 αποφάσισαν να κάνουν τις ανοσολογικές για τα ΝΚ κύτταρα και για την ΕΤΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο υποπληθυσμός των ΝΚ κυττάρων στην ενδομήτρια κοιλότητα ήταν αυξημένος ενώ η ενεργοποίηση των ΝΚ και η ΕΤΑ είχαν φυσιολογικές τιμές.

 

Ακολούθησε  θεραπεία με σογιέλαιο, παιδική ασπιρίνη και κατόπιν  έγινε εξωσωματική προσπάθεια με επιτυχία εμφύτευσης ενός  εκ δύο εμβρύων και με την προσθήκη Ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους. Υπήρξαν αιμορραγίες κατά την 5η εβδομάδα της κύησης και αποφάσίστηκε η διακοπή της ασπιρίνης. Η εγκυμοσύνη τελικά παλινδρόμησε στην 7η εβδομάδα. Ο κύριος λόγος της αποτυχίας ήταν ότι δεν υπήρξαν τα χρονικά περιθώρια για μια καλύτερη ανοσολογική προετοιμασία της εγκύου λόγω της αιφνίδιας πρόσκλησης της για την μεταφορά των εμβρύων.

Μέτα από τέσσερεις μήνες έγινε η τρίτη εξωσωματική προσπάθεια με πολλή καλή προετοιμασία με intralipid και salospir από διμήνου, ακλούθησε η εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων και προστέθηκε στην θεραπεία Ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους. Αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν και τα δύο έμβρυα στην ενδομήτρια κοιλότητα. Ύστερα χορηγήθηκε  θεραπεία με σογιέλαιο μετά την επιβεβαίωση της κύησης ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο. Η παρακολούθηση της κύησης έγινε σε όλη την πορεία της κύησης από τον Δρ. Παπαγεωργίου Σπυρίδων ως ειδικός στην προγεννητική του εμβρύου. Στη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης έγινε αυχενική διαφάνεια των εμβρύων και τα αποτελέσματα των πιθανοτήτων για χρωμωσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων  ήταν πολύ καλές.

Η κύηση συνεχίστηκε φυσιολογικά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα έως τον λεπτομερή υπερηχογραφικό ανατομικό έλεγχο των εμβρύων (β΄επιπέδου) από τον Δρ. Παπαγεωργίου Σπυρίδων, οπότε και πάλι όλα ήταν φυσιολογικά χωρίς να χρειαστεί να γίνει αμνιοπαρακέντηση. Η κύηση προχωρούσε ομαλά μέχρι την 32η εβδομάδα με το πρώτο επεισόδιο μέτριας κολπικής αιμορραγίας όπου και αναχαιτίστηκε κατάλληλα και με συχνή παρακολούθηση δύο φορές την εβδομάδα. Έκτοτε παρουσίασε και άλλα δύο επεισόδια αιμορραγίας από τον κόλπο με αποτέλεσμα να γίνει καισαρική τομή στις 34 εβδομάδες, εκμαιεύοντας ένα αγοράκι σωματικού βάρος 1680γραμ και ένα κοριτσάκι 1800γραμ. Τα νεογνά  μεταφέρθηκαν στη Μονάδα νεογνών όπου και παρέμειναν για ένα μήνα λόγω προωρότητας και ελιποβαρή, χωρίς να παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή κάποια άλλη επιπλοκή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση το ζευγάρι πρέπει να ψάξει από εξειδικευμένους επιστήμονες στοχευμένους ανοσολογικόύς δείκτες όπως ΝΚ, ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων, και ΕΤΑ και να ρυθμίσει με στοχευμένες θεραπείες τους εν λογω δείκτες, έτσι ώστε να μειώσει σημαντικά τις αποτυχημένες προσπάθειες με αποτέλεσμα να έχουν ένα υγιέστατο μωρό και με το χαμηλότερο κοστολόγιο. Άρα το ζευγάρι θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις λιγότερες προσπάθειες εξωσωματικής με περισσότερες πιθανότητες για επιτυχημένη εγκυμοσύνη.