Ζευγάρι προσήλθε στο κέντρο μας μετά από τρεις αποτυχημένες εξωσωματικές και προσπαθούσε να τεκνοποιήσει από το 2010 . Το ζευγάρι είχε μια παλίνδρομη κύηση κατά την 5 εβδομάδα της κύησης και είχε κάνει και μια σπερματέγχυση πριν μπει στην διαδικασία των εξωσωματικών προσπαθειών. Επίσης, το ζευγάρι είχε δοκιμάσει την πρώτη προσπάθεια του με 1η εμβρυομεταφορά το 2014 και την 2η αργότερα το ίδιο έτος, το 2015 την δεύτερη προσπάθεια IVF με μεταφορά εμβρύου χωρίς κύηση και 2η μεταφορα΄αργότερα το ίδιο έτος με αποτέλεσμα μια βιοχημική κύηση, ενώ και το 2016 η 3η προσπάθεια IVF  που είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά την αποτυχία επίτευξης μιας κύησης

Η γυναίκα (ετών 37) εξετάστηκε  υπερηχογραφικά για να διαπιστωθούν τυχόν ανατομικά προβλήματα που αν υπάρχουν πρέπει να οδηγηθεί σε εξωσωματική. Εξετάστηκαν η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας με την AMΗ και την ανασταλτίνη β (inhibin-β) όπου ήταν φυσιολογικές.

Από την άλλη μεριά, ο σύζυγος επίσης ετών 37 είχε πολύ καλό σπερμοδιάγραμμα, αλλά για κάθε ενδεχόμενο ελέγχθηκε και ο δείκτης κατακερματισμού του DNA  του σπέρματος (DNA fragmentation), που δείχνει ξεκάθαρα την ποιότητα του γενετικού υλικού του άνδρα. Το αποτέλεσμα ήταν 6.5%, που σημαίνει εξαιρετικό γενετικό υλικό για τεκνοποίηση.

Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει έλεγχος ανοσολογικός στην γυναίκα. Κάνοντας τις ανοσολογικές εξετάσεις ανευρέθηκε μια ήπια αύξηση των ενδομητριακών ΝΚ κυττάρων και ο δείκτης PLA ήταν και αυτός αυξημένος. Τους εξηγήσαμε ότι αυτός ήταν ο λόγος των αποτυχιών τους υπό την προϋπόθεση ότι το έμβρυο που εμφυτεύεται είναι καλό και όχι ελαττωματικό και ότι έχουμε την θεραπεία για να μειώσουμε δραστικά τα ενδομητριακά ΝΚ κύτταρα στα φυσιολογικά επίπεδα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη μετά από τόσα χρόνια κύηση.

Με βάση το διαγνωστικό αποτέλεσμα από τις εξετάσεις που έγιναν, χορηγήθηκαν 1 δόση Intralipid και εξηγήθηκε στον σύζυγο αναλυτικά να κάνει προσπάθειες φυσιολογικά και εντατικά.

Μετά από δυο μήνες ειδοποίησαν το κέντρο μας για θετική β-χοριακή και εγκυμοσύνη. Αμέσως, χορηγήθηκε μια δόση Intralipid για την σταθεροποίηση των ΝΚ κυττάρων στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για αποφυγή αποβολής στο 1ο τρίμηνο. Το ζευγάρι δεν πίστευε ότι είχαν θετική  β-χοριακή(που ποτέ δεν είχαν δει μέχρι τώρα), που με τόσο ευκολία προέκυψε η εγκυμοσύνη και μάλιστα φυσιολογικά. Η απορία και αυτό το ερώτημα παρέμεινε και στις επόμενες εξετάσεις όπου βλέπαμε  το έμβρυο να αναπτύσσετε  κανονικά τόσο στην 5η, 6η, 8η όσο και αργότερα στην 9η – 10η εβδομάδα, Η απάντηση επαναλαμβανότανε και ήταν η ίδια <<το πρόβλημα ήταν τα ΝΚ κύτταρα και από την στιγμή που λύθηκε η εγκυμοσύνη ήταν βέβαιη και κακώς έγιναν οι εξωσωματικές χωρίς να έχει βρεθεί πρώτα η αιτία του προβλήματος>>. Το περασμένο Μάιο, η γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι με φυσιολογικό τοκετό ύστερα από 7 χρόνια προσπαθειών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ενδοφλέβια λήψη Intralipid, από πρωτόκολλο με ΔΥΟ ΕΓΧΥΣΕΙΣ των 250ml Intralipid, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ Ή ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΕΩΣ ΕΩΣ ΚΑΙ  ΤΡΕΙΣ ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΗΣ σε χρονικό διάστημα χορήγησης  δύο ωρών υπό την επίβλεψη καρδιολόγου ή αναισθησιολόγου, βασίζονται σε μια παλιά μελέτη που υπάρχει στο Internet και δεν η κατάλληλη θεραπεία για καταστολή των ΝΚ κυττάρων. Απεναντίας ΟΜΩΣ οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι πολύ περισσότερο απ΄ ότι χρειάζεται  και ΔΕΝ γίνεται η καταστολή των ΝΚ κυττάρων αλλά rebound αυτών,  με αποτέλεσμα να προξενείτε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ΝΚ κυττάρων και  παραμονή του ανοσολογικού προβλήματος.

Συμπερασματικά, η χορήγηση της Intralipid  ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται στοχευμένα και ΜΟΝΟ από ειδικούς που διαθέτουν και γνώση και εμπειρία αλλά και σοβαρό και αξιόπιστο διαγνωστικό έλεγχο των ΝΚ κυττάρων, που απαρτίζεται από τους 3 βιολογικούς δείκτες (τα ολικά ΝΚ, τα ενδομητριακά ΝΚ και  η λειτουργικότητα των ΝΚ κυττάρων), και όχι από μια σειρά CDs που αναφέρουν σε κάποια εργαστήρια λέγοντας ότι κάνουν την ανάλυση των ΝΚ κυττάρων.

Σοβαρές Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων intralipid (1 των 250ml) μπορεί να προκαλέσει: οξεία νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακό επεισόδιο, οξεία πνευμονική βλάβη, φλεβική θρόμβωση, εμβολή από λίπος, σύνδρομο υπερλιπιδαιμίας, παγκρεατίτιδα, αλλεργική αντίδραση, αύξηση των φλεγμονών λόγω καταστολής του ανοσοποιητικού(Hayes et al., 2016).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν είτε έχουν υπογονιμότητα, είτε αποβολές, είτε αποτυχημένες εξωσωματικές, να μιλάνε πρώτα με τους ειδικούς στην ανοσολογία της υπογονιμότητας,να φιλτράρουν καλά τα δεδομένα τους, να ελέγχουν την ηθικότητά τους, το έντονο ενδιαφέρων τους, και μετά να κάνουν την επίσκεψή τους γιατί μόνο έτσι θα γλιτώσουν τόσο το ψυχικό αλλά και το οικονομικό κόστος από μία αποτυχημένη  προσπάθεια.