956478142

Τα κύτταρα εκκρίνουν έναν τύπο κολλαγόνου για να παραμείνουν αδρανή  και  ξυπνουν όταν μειώνονται τα επίπεδα κολλαγόνου για να δημιουργήσουν μεταστατικό καρκίνο. Τα κύτταρα παραμένουν ήσυχα εκκρίνοντας έναν τύπο κολλαγόνου τύπου III, στο περιβάλλον γύρω τους, και γίνονται κακοήθη μόνο όταν το επίπεδο του κολλαγόνου μειωθεί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εμπλουτίζοντας το περιβάλλον γύρω από τα κύτταρα με αυτό το κολλαγόνο, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα κύτταρα να παραμείνουν σε αδρανή κατάσταση και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του όγκου.

Τα κύτταρα όγκου  σε μια μήτρα κολλαγόνου Ι με τα κύτταρα θα μπορούσαν να πολλαπλασιάζονται ενεργά.

Τα ευρήματά  μπορεί να οδηγήσουν σε έναν νέο βιοδείκτη για την πρόβλεψη των υποτροπών του όγκου, καθώς και σε μια θεραπευτική παρέμβαση για τη μείωση των τοπικών και απομακρυσμένων υποτροπών. Αυτή η παρέμβαση που στοχεύει στην πρόληψη της αφύπνισης των αδρανών κυττάρων έχει προταθεί ως θεραπευτική στρατηγική για την πρόληψη της μεταστατικής ανάπτυξης.  Καθώς η βιολογία του λήθαργου του όγκου αποκαλύπτεται, αναπτύσσονται νέα φάρμακα[συνδυασμός θεραπειών] που προκαλούν λήθαργο  τα αδρανοποιημένα κύτταρα αποτρέποντας  τελικά την τοπική υποτροπή και μετάσταση του καρκίνου.

Όταν τα κύτταρα βρίσκονται στο Κολλαγόνο III, δηλαδή τον άλλο τύπο κολλαγόνου  τότε  αυτό πυροδοτεί λήθαργο και τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται και αναδιαμορφώνουν τη μήτρα γύρω τους.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο οφείλονται σε μεταστάσεις, οι οποίες μπορεί να συμβούν αρκετά χρόνια μετά την αφαίρεση ενός όγκου. Προηγούμενη έρευνα είχε μελετήσει πώς τα διάσπαρτα κύτταρα όγκου βγαίνουν από τον λήθαργο. Αυτή η νέα εργασία έδειξε πώς τα κύτταρα παραμένουν αδρανοποιημένα. Η μελέτη [με τεχνική ενδοβιολογικής μικροσκοπίας δύο φωτονίων] κατάφερε να  απεικονίσει αδρανή κύτταρα στο περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο σε  πειραματόζωο [κυτταρικές γραμμές καρκίνου μαστού,κεφαλής και τραχήλου].  Με τη χρήση της τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να οραματιστούν τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της εξωκυτταρικής μήτρας καθώς τα κύτταρα του όγκου έγιναν αδρανή και πώς άλλαξαν όταν ξύπνησαν.

Σε δείγματα ασθενών, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αφθονία του κολλαγόνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη  υποτροπής και  μετάστασης του όγκου. Στα μοντέλα, όταν οι επιστήμονες αύξησαν την ποσότητα του κολλαγόνου τύπου ΙΙΙ γύρω από τα καρκινικά κύτταρα που είχαν αφήσει έναν όγκο, η εξέλιξη του καρκίνου διακόπηκε και τα διασπαρμένα κύτταρα αναγκάστηκαν σε αδρανή κατάσταση.

ΠΗΓΗ: MOUNT SINAI SCHOOL OF MEDICINE[Nature Cancer  Febr. 2022]