«Όταν μία γυναίκα θέλει να κάνει παιδί, αλλά δεν μπορεί να συλλάβει εξαιτίας κάποιου προβλήματος με τα ωάριά της, υπάρχει η λύση της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων, που για ορισμένα ζευγάρια είναι η μόνη ελπίδα να αποκτήσουν την οικογένεια που θέλουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η δωρεά ωαρίων αποτελεί τη μοναδική λύση εξαιτίας του «βιολογικού ρολογιού» της γυναίκας, επειδή δηλαδή δεν έχει πια ικανό απόθεμα ωαρίων. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μία γυναίκα έχει περάσει τα 40-45, αλλά μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί πολύ ο μέσος όρος της ηλικίας που μία γυναίκα αποκτά το πρώτο της παιδί. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι τα 30 χρόνια. Συνέπεια αυτού είναι να παρουσιάζεται συχνότερα υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία της γυναίκας. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που η δωρεά ωαρίων είναι η λύση ώστε να αποκτήσει το ζευγάρι παιδί…»

Η δωρεά ωαρίων ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η γυναίκα:

  1. Έχει πρόωρη εμμηνόπαυση
  2. Έχει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF)
  3. Δεν έχει ωάρια, έχει πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων ή τα ωάριά της είναι πολύ χαμηλής ποιότητας
  4. Οι ωοθήκες της δεν ανταποκρίνονται στην διέγερση ωοθηκών
  5. Έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή χειρουργείο που επηρέασε τις ωοθήκες της
  6. Υπάρχει ιστορικό κληρονομικής γενετικής ασθένειας από την πλευρά της μητέρας (σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει και έλεγχος με προεμφυτευτική γενετική διάγνωση-PGD)
  7. Έχει Σύνδρομο Τέρνερ (σε όλα τα κύτταρα του σώματός της ή σε μερικά από αυτά-μωσαϊκισμός) και δεν έχει λειτουργικές ωοθήκες.

Τι είναι η εξωσωματική με δωρεά ωαρίων;

Ωάρια μία δότριας γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με σπερματοζωάρια του συντρόφου της γυναίκας που θα κυοφορήσει το έμβρυο και το έμβρυο/τα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της μητέρας. Στην Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά έως 2 εμβρύων.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων;

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων, το ποσοστό επίτευξης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης εξαρτάται κυρίως από την ηλικία των ωαρίων (δηλαδή την ηλικία της γυναίκας που δωρίζει τα ωάριά της) κι όχι από την ηλικία της γυναίκα που κυοφορεί. Σημαντικό ρόλο παίζει και ποιότητα του σπέρματος. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των γυναικών που κάνουν εξωσωματική με δωρεά ωαρίων θα έχουν εγκυμοσύνη.

Η απόφαση για εξωσωματική με δωρεά ωαρίων

Για να αποφασίσει ένα ζευγάρι να επιλέξει την εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων, είναι σημαντικό να μιλήσει με ειδικούς για το θέμα κι αν επιθυμεί να συμβουλευθεί εξειδικευμένο ψυχολόγο.

Ποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν δότριες ωαρίων;

Ιδανικά, οι δότριες είναι ηλικίας 23-33, έχουν άριστο ιατρικό ιστορικό, δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό κληρονομούμενων γενετικών ασθενειών και έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πριν χρησιμοποιηθούν τα ωάρια μίας δότριας, γίνεται έλεγχος για ηπατίτιδα β, ηπατίτιδα C, HIV 1 και 2, για σύφιλη, έλεγχος καρυοτύπου, και για μεσογειακή αναιμία και κυστική ίνωση.

Σημείωση: Η γυναίκα όμως θα πρέπει να προσέχει πότε δεν έχει ωάρια ή κοντεύει στην εμμηνόπαυση, ελέγχοντας όχι μόνο την ΑMH, αλλά και την ανοσοκατασταλτίνη Β που μου δείχνει την ποιότητα των ωαρίων και όχι την ποσότητα.

ΠΗΓΗ: http://ivfgreece.gr/exosomatiki-me-dorea-oarion-3/