Το Fusobacterium nucleatum είναι ένα gram-αρνητικό αναερόβιο πανταχού παρόν στη στοματική κοιλότητα. Σχετίζεται με περιοδοντική νόσο,με πρόωρο τοκετό και έχει απομονωθεί από το αμνιακό υγρό, πλακούντα και  χοριοαμνιακές μεμβράνες γυναικών που γεννούν πρόωρα. Η περιοδοντική νόσος είναι ένας πρόσφατα αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό.Η επεμβατική ικανότητα μπορεί να ενεργοποιήσει το F. nucleatumνα αποικίσει και να μολύνει την εγκυμονούσα μήτρα. Η παροδική βακτηριαιμία που προκαλείται από περιοδοντική λοίμωξη μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση βακτηρίων από τη στοματική κοιλότητα στη μήτρα. Για να ελεγχθεί  αυτή την υπόθεση,εγινε  εγχυση ενδοφλέβια το F. nucleatum σε έγκυα ποντίκια. Η ένεση οδήγησε σε πρόωρο τοκετό, θνησιγενείς τοκετούς και μη συνεχείς γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων. Η βακτηριακή λοίμωξη περιορίστηκε στο εσωτερικό της μήτρας, χωρίς να εξαπλωθεί συστηματικά και το F. Nucleatum ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα αιμοφόρα αγγεία σε πλακούντες ποντικού[εισβολή στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία].. Στη συνέχεια τα βακτήρια διέσχισαν το ενδοθήλιο, πολλαπλασιάστηκαν στους περιβάλλοντες ιστούς και τελικά εξαπλώθηκαν στο αμνιακό υγρό. Το πρότυπο της μόλυνσης είναι  παράλληλο με αυτό στους ανθρώπους. Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει την πρώτη απόδειξη ότι το F. nucleatum μπορεί να μεταδοθεί αιματογενώς στον πλακούντα και να προκαλέσει δυσμενή έκβαση εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του πρόωρου τοκετού.  Η περιοδοντική νόσος είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μολυσματική ασθένεια και προκαλείται από αποικισμό με διάφορα gram-αρνητικά, αναερόβια βακτήρια στην  πλάκα. Ο πρόωρος τοκετός είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία βρεφικής θνησιμότητας και νοσηρότητας [7 έως 11% όλων των γεννήσεων μόνο στις ΗΠΑ]. Αυτά τα δύο φαινομενικά άσχετα προβλήματα υγείας έχουν συνδεθεί πρόσφατα, με την περιοδοντική νόσο να αναγνωρίζεται ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενδομήτριες λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες μεταξύ των γυναικών που γεννούν πρόωρα. Υπάρχουν τέσσερις πιθανοί μηχανισμοί για τα μικρόβια να εξαπλωθούν στη μήτρα, ένα κατά τα άλλα στείρο περιβάλλον:

(i) οι οργανισμοί από κόλπο και τράχηλο ανεβαίνουν στη μήτρα.

(ii) οι οργανισμοί προέρχονται από αλλού και μεταδίδονται αιματογενώς·

(iii) οι οργανισμοί από την περιτοναϊκή κοιλότητα  μέσω της σάλπιγγας.

(iv) εμβολιάζονται κατά λάθος στη μήτρα κατά τη διάρκεια επεμβατικών επεμβάσεων[αμνιοπαρακέντηση και δειγματοληψία χοριακής λάχνης].

Η ανιούσα λοίμωξη θεωρείται  η πιο κοινή οδός μόλυνσηςΗ αιματογενής εξάπλωση των οργανισμών από άλλα σημεία του σώματος στη μήτρα είναι μια δεύτερη οδός. 

Μια ποικιλία μικροοργανισμών έχει απομονωθεί από τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και τις καλλιέργειες χοριοαμνίου, με τα Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis και Bacteroides urealyticus να είναι τα πιο διαδεδομένα που είναι ΙΘΑΓΕΝΗ ευκαιριακά παθογόνα και  συχνά συνδέονται με βακτηριακή κολπίτιδα,έναν παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

ΠΗΓΗ: ASM Journals Infection and Immunity 2004